Prețul petrolului a scăzut abrupt astăzi, pe fondul temerilor privind noi carantine și o frânare a activității economice în UE, dar și a informațiilor că SUA și China pregătesc eliberarea coordonată a unor rezerve de stat pentru a forța ieftinirea combustibililor și a energiei.

Cotațiile țițeiului american de referință (WTI) au scăzut cu 3%, la 76,6 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii octombrie. Țițeiul european (Brent) s-a ieftinit cu -2,7%, intrând din nou sub 80 de dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din ultima lună.

Evoluția s-a produs imediat ce Austria a anunțat că va impune 10 zile de carantină, iar Germania, vecina sa din nord și cea mai mare economie europeană se confruntă cu un al patrulea val “dramatic”, cum l-a numit cancelarul Angela Merkel. O eventuală intrare în carantină a Germaniei ar încetini redresarea economică a întregii Europe.

Pe lângă temerile legate de o încetinire economică urmată de scăderea cererii de petrol, piața petrolului urmărește atent presiunile SUA de a determina scăderea prețurilor. Un raport Reuters din această dimineață arăta că Joe Biden încearcă o mișcare coordonată cu China, India, Japonia și alte țări mari consumatoare de petrol, pentru eliberarea unor rezerve de stat, în fața refuzului OPEC de a mări producția.

Folosim cookies