Potrivit Reuters, o astfel de mișcare ar reprezenta o provocare fără precedent pentru OPEC, mai ales dacă SUA reușesc o să atragă China, cel mai mare importator de țiței, alături de aliații săi apropiați precum Japonia, Coreea de Sud și India.

Solicitarea neobișnuită de a inunda în mod coordonat piața mondială cu cantități mari de țiței, vine în contestul presiunii politice pe care președintele american Joe Biden o are din cauza creșterii prețurilor în benzinării dar și a majorării tarifelor la energie. De asemenea, reflectă frustrarea SUA față de membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, care, alături de Rusia, au respins cererile repetate ale Washingtonului de a-și accelera creșterea producției.

Este posibil ca această strategie să fi fost discutată de Joe Biden la summitul virtual cu președintele chinez Xi Jinping, acum două zile, căci Biroul rezervelor de stat din China a declarat pentru Reuters că lucrează la furnizarea de țiței din rezervele de stat, deși a refuzat să comenteze o eventuală cerere a SUA în acest sens.

SUA și aliații săi au mai coordonat eliberarea strategică a rezervelor de petrol în situații deosebite, de exemplu în 2011, în timpul războiului din Libia, membru OPEC.

După ce Reuters a raportat aceste informații, cotațiile țițeiului american și cele ale celui european au scăzut, acesta din urmă coborând episodic sub 80 de dolari pe baril, după ce atinseseră 85 de dolari pe baril, cel mai mare preț din ultimii șapte ani.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday