Cotațiile țițeiului american de referință (WTI) au scăzut cu 3%, la 76,6 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii octombrie. Țițeiul european (Brent) s-a ieftinit cu -2,7%, intrând din nou sub 80 de dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din ultima lună.

Evoluția s-a produs imediat ce Austria a anunțat că va impune 10 zile de carantină, iar Germania, vecina sa din nord și cea mai mare economie europeană se confruntă cu un al patrulea val “dramatic”, cum l-a numit cancelarul Angela Merkel. O eventuală intrare în carantină a Germaniei ar încetini redresarea economică a întregii Europe.

Pe lângă temerile legate de o încetinire economică urmată de scăderea cererii de petrol, piața petrolului urmărește atent presiunile SUA de a determina scăderea prețurilor. Un raport Reuters din această dimineață arăta că Joe Biden încearcă o mișcare coordonată cu China, India, Japonia și alte țări mari consumatoare de petrol, pentru eliberarea unor rezerve de stat, în fața refuzului OPEC de a mări producția.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday