Legea propusă de organul executiv al Uniunii Europene stabilește reguli obligatorii pentru importatorii de produse pe bază de soia, carne de vită, ulei de palmier, lemn, cacao și cafea, precum și pentru unele produse derivate, inclusiv piele, ciocolată sau mobilă.

Dacă legea va fi aprobată de Consiliul European (în care țările sunt reprezentate la nivel de guverne) și de Parlamentul European, toate firmele care operează în cele 27 de state UE vor trebui să-și investigheze lanțurile de aprovizionare și să demonstreze nu numai că produsele lor, dar și componentele acestora au fost produse în conformitate cu legile țării de origine. De exemplu, nu mai pot fi acceptate mărfuri alimentare făcute pe terenuri care au fost defrișate după data de 31 decembrie 2020, chiar dacă este respectată legislația țării de origine. Această prevedere poate pune probleme producătorilor de cafea.

Propunerea vine după înțelegerea de la Glasgow, în care peste 100 de națiuni s-au angajat să inverseze trendul despăduririlor până în 2030. În condițiile în care pădurile reprezintă în acest moment cel mai important mod de absorbție a carbonului din atmosferă, defrișarea lor este considerată a doua cauză majoră a schimbărilor climatice, după arderea combustibililor fosili.

“Reglementările de defrișare pe care le punem pe masă sunt cele mai ambițioase încercări legislative de până acum, pentru abordarea acestor probleme la nivel mondial”, a declarat comisarul UE pentru mediu, Virginijus Sinkevičius.

Comisia speră ca legea să fie adoptată până în 2023, companiile mari având o perioadă de grație de 12 luni pentru a se conforma, iar cele mai mici o perioadă de grație de 24 de luni.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, în ultimii zece ani, suprafața împădurită a planetei a scăzut cu 420 de milioane de hectare, cam cât întreaga suprafață a Uniunii Europene.

Sursă alternativă: EU Observer

Foto: Dreamstime.com/ Lanthilda/ Lertwit Sasipreyajun

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday