Angajamentul implică aproape 20 de miliarde de dolari din fonduri publice și private și presupune nu numai oprirea tăierilor de păduri dar și reîmpădurirea unor zone despădurite anterior, astfel încât, din 2030, suprafața totală împădurită a planetei să înceapă să crească.

De asemenea, guvernele din 28 de țări se vor angaja să elimine defrișările făcute de lanțurile alimentare pentru înființarea unor plantații de palmier, soia și cacao, sau pentru creșterea animalelor destinate abatorizării. Peste 30 dintre cele mai mari companii din lume se vor angaja să pună capăt investițiilor în activități care duc la defrișări.

Experții au salutat acordul dar au avertizat că și în 2014 a mai fost semnat unul (la New York) care nu a fost respectat, dar nici măcar nu a reușit să încetinească ritmul defrișărilor. Până la inventarea unor dispozitive artificiale care să absoarbă carbonul din atmosferă, pădurile fac acest lucru, abosrbind dioxid de carbon, principalul gaz responsabil de încălzirea globală.

Summitul de două săptămâni de la Glasgow este considerat unul crucial pentru oprirea schimbărilor climatice. Totuși, nu este clar dacă disensiunile privind momentul renunțării la cărbune vor putea fi depășite, în condițiile în care India, unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei, a anunțat ieri că nu se poate angaja la o țintă de carbon-zero pentru 2050 ci abia pentru anul 2070.

Sursă alternativă: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday