Europa este acum singurul continent cu creștere, chiar abruptă, a numărului deceselor provocate de Covid, dar sunt semne că și America de Nord (mai exact SUA și Canada) au intrat pe un trend de ușoară creștere în noiembrie, după o lună de scădere, urmată de două săptămâni de platou. Aceeași tendință este observată și în Europa de Vest, chiar dacă situația este mult mai gravă în est.

În total, la nivel mondial, numărul deceselor a depășit 48 de mii, dar jumătate dintre ele sunt pe continentul european.

Cel mai mare număr de decese s-a înregistrat în Rusia, care a înregistrat niveluri record de Covid în ultimele săptămâni, urmată de Ucraina și de România. Ca număr de noi infectări, cele mai multe au fost înregistrate în Rusia, urmată de Marea Britanie și de Turcia.

De altfel, în Europa s-au înregistrat două treimi din cele 3,1 milioane de cazuri noi raportate la nivel mondial în prima săptămână din noiembrie, potrivit datelor OMS.

În Germania, unde aproximativ 67% din populație este complet vaccinată, se înregistrează peste 50 de mii de cazuri noi pe zi, cel mai mare de la începutul pandemiei. În Olanda, experții în sănătate cer reintroducerea restricțiilor, iar în România, cu doar 40% din populație vaccinată, secțiile de terapie intensivă rămând sub presiune. NY Times menționează și incendiul de astăzi de la spitalul suport Covid de la Ploiești, precum și faptul că cel puțin 20 de persoane au murit în astfel de incendii în spitalele din România, de când a început pandemia.

Analiza mai constată că tendința de creștere a numărului de cazuri din Europa este în contradicție cu traiectoria celorlalte regiuni ale lumii, rata deceselor raportate la nivel mondial fiind cu 4% mai mică în prima săptămână a lunii noiembrie față de săptămâna anterioară.

În total, de la începutul pandemiei au fost raportate peste 249 de milioane de cazuri și peste cinci milioane de decese de Covid.

Analiza integrală pe The NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday