Noua tulpină a coronavirusului nu are încă un nume oficial, iar oamenii de știință atrag atenția că folosirea denumirii Delta Plus poate crea confuzie, pentru că aceasta este doar una dintre cele 45 de subtulpini derivate din Delta. Biziday a scris în iunie despre o variantă, numită la vremea respectivă Delta Plus, semnalată de CDC și care se răspândea din Nepal în India. 

Deocamdată, noua tulpină este numită Subvarianta AY.4.2 și, potrivit Financial Times, care citează date GISAID, este responsabilă de aproape 10% din cazurile înregistrate acum în Marea Britanie. Oamenii de ștință cred că noua tulpină tinde să devină dominantă, dar nu la fel de repede cum Alpha a fost înlocuită de Delta. Din acest motiv, ea nu este considerată deocamdată un game-changer (un fapt care schimbă paradigma epidemiei). Este probabil să fie curând declarată de OMS “variantă investigată” (VUI) dar nu neapărat și “variantă îngrijorătoare” (VOC).

Marea Britanie a anunțat luni peste 49 de mii de cazuri noi, cel mai mare număr din iulie și până acum, dar nu este clar rolul jucat de varianta AY.4.2, care la final de septembrie reprezenta doar 6% din totalul cazurilor noi. Ceea ce se știe deocamdată sigur despre noul descendent al tulpinii Delta este că are două mutații ale proteinei Spike, cea cu ajutorul căreia virusul intră în celulele umane, dar nu este clar rolul și efectul acestor mutații. Ambele mutații au mai fost înregistrate individual în tulpinile anterioare ale coronavirusului, dar nu în “Variante de Îngrijorare” (VOC).

Doctorul Scott Gottlieb, fost comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, a scris pe Twitter duminică că “avem nevoie de cercetări urgente pentru a ne da seama dacă acest Delta Plus este mai transmisibil, sau dacă are o capacitate parțială de evaziune imună”, adică de a face ineficienți anticorpii oferiți de vaccin sau căpătați prin boală.

Profesorul Ravi Gupta de la Universitatea Cambridge, a comentat pentru FT cu privire la eficiența vaccinurilor împotriva acestor două mutații apărute la noua tulpină că “nu sunt candidate evidente pentru evadarea imunitară, pentru transmisibilitate crescută sau pentru virulență mai mare” și că este greu de prezis efectul acestor mutații asupra comportamentului viral. Acestea afectează forma și comportamentul proteinei Spike într-un mod pe care oamenii de știință nu îl înțeleg încă, nici chiar la varainta Delta, dominantă acum la nivel mondial.

Francois Balloux, director la Institutul de Genetică al University College London, spune că, dacă dovezile preliminare sunt confirmate, AY.4.2 poate fi cea mai infecțioasă tulpină de coronavirus de când a început pandemia și până acum. “Dar trebuie să fim atenți în această etapă, căci Marea Britanie este singura țară în care această variantă a decolat în acest fel și tot nu aș exclude creșterea sa ca fiind un eveniment demografic aleator”.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic a spus despre apariția noii mutații a coronavirusului că “evident, vom urmări atent aceste cazuri. Programul de vaccinare va continua să fie prima noastră linie de apărare, la care se adaugă noile tratamente dezvoltate, testarea masivă și îndrumările de sănătate publică.”

Varianta Alpha care s-a răspândit rapid începând din toamna trecută s-a dovedit cu 50% mai transmisibilă decât virusul inițial pornit din China, iar Delta (pornită din India și răspîndită la începutul acestui an) a fost cu 60% mai virală decât Alpha.

Surse: Financial Times, Health.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday