Șaisprezece cazuri ale variantei Delta Plus au fost identificate marți de către autoritățile indiene în statul Maharashtra, în care se află și Mumbai, orașul cu cea mai mare populație (17 milioane) din India.

Încă necatalogată de OMS, care probabil o va denumi cu o altă literă grecească, Delta PLUS nu este considerată de autoritățile indiene a fi mai virală decât varianta originală Delta, dar există îngrijorări legate de modul în care aceasta poate reinfecta persoanele care au tecut prin boală sau pe cele vaccinate.

Pe 4 iunie, BBC scria că autoritățile engleze (PHE) au luat decizia reintr0ducerii Portugaliei pe lista galbenă, forțând mii de turiști britanici să-și scurteze vacanțele acolo pentru a nu intra în carantină la întoarcerea în Anglia, din cauza unei “mutații nepaleze”. Dar Organizația Mondială a Sănătății a spus la vremea respectivă că “nu are cunoștință despre detectarea în Nepal a unei noi variante a SARS-CoV-2”.

Potrivit autorităților indiene, care numesc varianta respectivă Delta PLUS, aceasta este tot o tulpină B.1.617.2 (varianta Delta, sau indiană), dar are în plus o mutație cunoscută sub numele de K417N ce constă într-o proteină spike diferită și o face mai transmisibilă în anumite situații.

Primele cinci cazuri ale variantei Delta PLUS au fost secvențiate în Anglia pe 26 aprilie la contacți ai unor persoane care reveniseră din Nepal și din Turcia. De atunci au fost detectate 36 de cazuri ale “variantei Nepal” sau Delta PLUS în Anglia, dintre care numai 11 la persoane care au călătorit în afara țării sau au intrat în contact cu persoane care au călătorit. Cu adevărat îngrijorător este faptul că două dintre cazuri au fost la persoane care aveau schema de vaccinare completă de mai bine de două săptămâni. Totuși, nicio persoană infectată cu această variantă nu a decedat.

Mutația K417N se găsește și la tulpina Beta (detectată prima dată în Africa de Sud) dar și la tulpina Gamma (braziliană). Deși niciuna dintre aceste două variante nu s-a dovedit la fel de virală ca varianta Delta (indiană), care deja este dominantă în Marea Britanie, există îngrijorări că tulpina Delta PLUS, la fel de transmisibilă ca varianta Delta, poate evita mai des anticorpii conferiți de vaccin sau de trecerea prin boală, datorită mutației K417N. Dacă acest lucru se va dovedi adevărat (deocamdată există doar o teorie în acest sens) varianta Delta PLUS (sau nepaleză) ar putea crește numărul de infectări ale unor persoane vaccinate sau poate determina reinfectarea unor persoane care au trecut prin boală, așa cum s-a întâmplat în Brazilia, cu varianta Gamma, mai puțin virală decât varianta Delta, dar care avea mutația K417N.

Surse alternative: Sky News, BBC, CDC

Foto: AngellodecoDreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday