Presa germană susține că țara va încheia astăzi evacuarea civililor de pe aeroportul din Kabul, încheind astfel și retragerea din Afganistan. Ultimul avion de transport militar urmează să decoleze din capitala afgană Kabul cu patru zile înainte de data limită de 31 august.

“Situația de securitate de pe aeroportul din Kabul s-a deteriorat în continuare și amenințarea unui atac terorist devine din ce în ce mai concretă”, a declarat pentru DW un purtător de cuvânt al ministerului german al Apărării, care a refuzat totuși să confirme rapoartele media despre sfârșitul operațiunilor de evacuare germane. Până în prezent, armata germană a reușit să evacueze peste 5.100 de persoane, inclusiv peste 3.600 de afgani, dar nu este clar câți cetățeni germani mai rămân în urmă. Ministerul german de externe a declarat miercuri că aproximativ 200 de cetățeni germani sunt încă considerați că se află la Kabul.

Ieri, ministrul francez al Apărării a declarat că “este foarte probabil” ca operațiunile Franței de evacuare a cetățenilor și partenerilor din Afganistan să se încheie joi.

Anterior, aliații europeni s-au declarat consternați de situația provocată de retragerea trupelor americane din Afganistan și i-au cerut lui Joe Biden o amânare dincolo de data de 31 august. După summitul virtual de marți al liderilor G7, președintele american a refuzat acest lucru, declarând că “cu cât terminăm mai repede această situație, cu atât mai bine!”

În această dimineață SUA și Marea Britanie au emis o avertizare de amenințare severă privind un posibil atac terorist asupra aeroportului din Kabul.

Surse alternative: Deutsche Welle, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday