Într-o scurtă analiză trimisă abonaților săi, banca olandeză remarcă faptul că performanța de +5,3% a economiei românești, din ultimul trimestru al anului trecut a depășit și cele mai optimiste așteptări, creând premisele unei evoluții și mai bune în 2021.

“Deși nu a beneficiat de același impuls fiscal ca majoritatea colegelor sale din Europa Centrală și de Est, economia românească și-a confirmat rezistența mult mai îmbunătățită la șocuri. Și, deși estimarea noastră a fost cea mai optimistă din piață, creșterea din al patrulea trimestru a depășit cu mult așteptările noastre. (…) Este probabil ca majoritatea sectoarelor să fi contribuit pozitiv la această creștere”, mai arată biroul de cercetare al ING Bank.

Analiștii băncii olandeze remarcă o creștere a consumului dar și a investițiilor de la finalul anului 2020 și corelează volumul de activitate din construcții cu deficitul bugetar mare, de 3,3% din PIB, creat numai în ultimul trimestru.

“Perspectivele pentru 2021 trebuie reevaluate cu siguranță, și sunt mult mai bune decât înainte. Privind dincolo de efectele statistice, credem că există o șansă bună pentru a reveni la nivelul economic dinaintea crizei încă din al treilea trimestru al anului 2021. Desigur, multe depind de evoluțiile epidemiologice și de ritmul de vaccinare care, în ultima vreme, pare să meargă în direcția corectă. Forma finală a legii bugetului de stat publicată ca proiect săptămâna trecută va avea, de asemenea, o mare importanță pentru a da tonul economiei și pentru a oferi un semnal agențiilor de rating că consolidarea fiscală este pe drumul cel bun.

Deocamdată, aceste date sunt suficiente pentru a ne face să revizuim estimarea noastră de creșterea a PIB din 2021 de la +3,7% anterior, la 5,5%, menținând în același timp pentru 2022 o estimare de +5%”, mai arată analiza băncii ING.

Institutul Național de Statistică a anunțat în această dimineață că economia României a pierdut -3,9% în 2020, una dintre cele mai mici contracții din UE, în anul pandemiei. Acest lucru a fost posibil unei recuperări trimestriale de +5,3% pe finalul anului.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday