Deși era cotat cu a doua sau a treia șansă, premierul Landului Renania de Nord-Westfalia a câștigat alegerile interne din CDU, beneficiind și de sprijinul tacit al Angelei Merkel. Armin Laschet are 59 de ani și l-a învins pe omul de afaceri conservator Friedrich Merz, cu un scor de 521 de voturi la doar 466. Al treilea candidat, Norbert Röttgen, a fost eliminat în primul tur al scrutinului intern.

Domnul Laschet o înlocuiește în funcția de președinte al partidului pe Annegret Kramp-Karrenbauer, care, deși a preluat conducerea creștin-democraților în urmă cu doi ani, nu s-a profilat totuși ca succesoare a doamnei Merkel, ci a fost privită mai mult ca lider interimar al celui mai mare partid german (CDU a condus Germania 50, din cei 70 de ani de după război).

Germania va avea alegeri parlamentare în septembrie 2021, dar BBC observă că și în cazul unei victorii a CDU nu este garantat că Laschet va deveni următorul cancelar. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, care acum îl secondează pe Laschet, dar și Markus Söder, liderul partidului bavarez CSU, sunt potențial candidați la conducerea guvernului federal.

Domnul Laschet a fost un aliat permanent al Angelei Merkel, inclusiv în politicile de integrare europeană, dar și atunci când aceasta a încurajat acceptarea imigranților. În mesajul său de campanie, Laschet a spus că o schimbare de direcție după Merkel “ar transmite exact semnalul greșit”, iar în discursul de învingător, el a precizat modest că: „Voi face totul pentru ca alianța să rămânp unită, iar apoi mă voi asigura că următorul cancelar va fi din Uniune [CDU/CSU]”.

În primăvara trecută a existat totuși un conflict între Laschet și Merkel, după ce premierul celui mai mare land german a cerut ridicarea restricțiilor epidemice mai devreme decât dorea cancelarul. 

Sursă alternativă: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday