O bătălie cruntă se dă acum pentru sufletul Uniunii Creștin Democrate, scrie Financial Times, într-o analiză ce încearcă să anticipeze cum vor evolua Germania și Europa, după desemnarea succesorului Angelei Merkel, la alegerile interne ale CDU, din această sâmbătă.

Cei trei posibili succesori sunt Friedrich Merz (în foto, în dreapta), un avocat, om de afaceri milionar, Armin Laschet (în centru), conducătorul unuia dintre cele mai mari landuri și Norbert Röttgen (stânga), deputat și expert în politică externă. Lupta este strânsă, primul fiind cotat cu 29% din voturi, iar ceilalți doi cu câte 25%. 

În timp ce Laschet este preferatul conducerii actuale a CDU, iar Röttgen se declară independent de toate taberele interne, favoritul Friedrich Merz este un vechi și constant rival al Angelei Merkel, care l-a și îndepărtat în 2002 de la conducerea grupului parlamentar al CDU. Financial Times observă faptul că “Merz este mai sceptic în privința integrării europene și vorbește despre necesitatea ca Germania să facă mai mult pentru a-și proteja propriile interese în UE și “să învețe limbajul puterii”. O victorie Merz ar putea avea consecințe de anvergură pentru Europa și nu numai,” mai arată analiza FT.

Într-o analiză pe aceeași temă, publicată de The Guardian, se arată că deși, cel mai probabil cu Friedrich Merz CDU va pierde alegerile din septembrie, ieșind de la guvernare, o mare parte a susținătorilor partidului sunt gata să accepte acest preț, numai pentru a vedea partidul revenind la epoca neoliberală din perioada pre-Merkel. 

Angela Merkel va părăsi funcția de cancelar al Germaniei în luna septembrie a acestui an, după 16 ani în care a condus și CDU și Germania, dar a avut și cel mai puternic și constant rol în politica integratoare a Uniunii Europene.

Surse alternative: Financial Times, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday