Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, după consultările la care au venit, din partea PSD, Eugen Nicolicea și doi foști deținuți politici de la penitenciarul Aiud, că opiniile sale sunt diferite de cele ale PSD. De asemenea, a declarat că PSD este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult. Despre referendum, președintele a spus că așteaptă un răspuns rapid al Parlamentului la scrisoarea sa. Iohannis a adăguat că încercarea PSD-ului de a se folosi de necazul celor doi foști deținuți politici pentru a-și legitima asaltul asupra justiției este o încercare jalnică

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Au venit la consultări delegații PSD. Am avut o discuție pe Justiție, mai exact pe modificările Legilor Justiției, despre abordarea generală.

Opiniile lor cu ale mele sunt destul de diferite. Justiția a ajuns în situația actuală din vina PSD, care dă un asalt constant asupra Justiției.

PSD este vinovat că despre Justiție se discută foarte mult, în termeni de îngrijorare. Românii sunt îngrijorați, se tem că PSD va subjuga politic Justiția. PSD este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult.

Am discutat pe scurt și despre referendum. Am reiterat așteptările mele în ce privește acțiunea parlamentului. Subliniez că aștept un răspuns rapid al Parlamentului la scrisoarea mea.

Este nevoie de referendum. Vom avea pe 26 mai. Din delegația PSD au făcut parte și două persoane, foști deținuți politici. Mi-am făcut timp și i-am ascultat. Am auzit două povești de viață cutremurătoare.

Pot să reiterez: Torționarii comuniști trebuie trași la răspundere și să suporte consecințele pentru faptele lor. Trebuie să spun însă că încercarea PSD de a se folosi de necazul celor doi deținuți pentru a-și legitima asaltul asupra justiției este o încercare jalnică.

Nu-mi imaginez că cineva nedreptățit în perioada comunistă își dorește altceva decât o justiție independentă, iar astfel convoc referendumul. Ar fi trebuit să participe și ALDE. Nu sunt interesați de dialog, nici de situația justiției.”, a declarat președintele Iohannis.

Ținând cont că Ministerul Public este condus de Procurorul General, având în vedere tema din spațiul public, am considerat că în această perioadă n-ar fi fost indicat ca de drepturile cetățenești să se ocupe o persoană care avea posibilitatea să elibereze înainte de termen deținuții de la Aiud și în mod abuziv pe unele persoane le-a respins de mai multe ori. Cu privire la referendum, am precizat că Parlamentul va aviza favorabil solicitarea președintelui de a demara un referendum consultativ.”, a declarat Vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea. 

Am fost condamnat la 8 ani temniță grea. Am fost depus la Aiud. Menționez că din acest pluton făcea parte și Augustin Lazăr. El m-a amânat de două ori și o dată am ieșit la raport să reclam că-s nevinovat. Pentru acest lucru, a dat ordin să-mi dea 10 zile de izolare, că am calomniat organele puterii de stat. Am cerut dnului președinte să semneze decretul ca să îl revoce din funcție și mi-a spus că o sa vadă.”, a spus Ioan Muntean, fost deținut politic.

Am fost amânat de patru ori nejustificat. Nu am știut cine este procurorul. Am văzut la TV că a prezentat Antena 3 lista cu deținutii politici de la Aiud, colegii mi-au spus ca m-au vazut pe listă.”, a declarat Marin Iancu, fost deținut politic

PSD a trimis la consultările cu Iohannis pe Eugen Nicolicea și doi foști deținuți politici de la penitenciarul Aiud, care susțin că Augustin Lazăr le-a respins pe nedrept eliberarea condiționată.

Astăzi este a doua zi de consultări. Ieri, Klaus Iohannis a declarat, după consultările cu PNL, USR PMP, UDMR și minoritățile naționale: ,,Toți participanții la consultări au fost de acord cu ideea referendumului pe Justiție și cu temele înaintate. Voi formula întrebările imediat ce voi primi avizul Parlamentului.

În cadrul acestor consultări, PMP i-a propus președintelui Iohannis să introducă o întrebare suplimentară, care să vizeze reducerea numărului de parlamentari la 300, eliminarea pensiilor speciale sau alegerea primarilor în două tururi.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că ,,asaltul infractorilor asupra independenţei justiţiei trebuie să înceteze. Românii trebuie să decidă că infractorii care săvârşesc fapte de corupţie vor fi condamnaţi şi nu vor fi iertaţi sub nicio formă”.

Totodată, liderul USR, Dan Barna, a spus că referendumul pentru Justiție are o miză fundamentală și că partidul său și-a exprimat susţinerea deplină şi neechivocă” pentru acesta. De asemenea, a declarat că USR a discutat cu președintele și despre inițiativa ,,Fără penali în funcții publice”.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday