Ignorând avertismentele epidemiologilor, președintele Trump s-a adresat susținătorilor săi în preziua Zilei Independenței SUA, cu un discurs care a inflamat și mai mult spiritele:

„Națiunea noastră asistă la o nemiloasă campanie menită să ne șteargă istoria, eroii, de a ne schimba valorile și de a ne îndoctrina copiii. Gloate furioase încearcă să dărâme statuile fondatorilor noștri, să spurce cele mai sacre monumente ale noastre și să dezlănțuiască un val de violentă în orașele noastre”, a mai spus Trump.

Evenimentul a fost încununat de un foc de artificii, realizat în ciuda riscurilor de incendiu de vegetație.

În încercarea de a împiedica evenimentul, mai mulți protestatari au blocat un drum ce ducea la Muntele Rushmore, dar au fost îndepărtați de poliție. 15 dintre ei, în special urmași ai amerindienilor deposedați de pământurile din Dakota de Sud (unde se află monumentul) au fost arestați.

Sculptat între 1927 și 1941, Muntele Rushmore reprezintă simbolic istoria primilor 150 de ani ai Statelor Unite, prin înfățișarea figurilor a patru președinți: George WashingtonThomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt.

Surse alternative: CNN, BBC, Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday