Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace cu Rusia, dar acesta ar trebui să fie garantat de terți și supus referendumului, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu difuzat duminică de presa rusă.

“Garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru. Suntem gata să discutăm pentru a ajunge la un compromis. Acordăm importanță maximă acestei probleme”, a spus Zelenski.

Adresându-se unui grup de jurnalişti ruşi prin intermediul unui apel video, Zelenski a spus că invazia Rusiei a provocat inclusiv distrugerea oraşelor cu populație rusească din Ucraina şi că pagubele sunt mai grave decât cele provocate de războaiele ruseşti din Cecenia.

Experți din Suedia și Finlanda, țări neutre care acum își pun problema aderării la NATO, au arătat pentru Deutsche Welle că în condițiile actuale neutralitatea în condițiile Rusiei este imposibilă

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday