Clinica MedLife a analizat 79 de probe, recoltate între 13 și 21 ianuarie. Acestea au fost recoltate din București, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia și Călărași. Dintre cele 79, pentru zece s-a constatat că conțin tulpina britanică a virusului. În urma analizelor de laborator, în nicio probă nu s-a identificat tulpina descoperită în Africa de Sud.

Comunicatul integral:

”În urma unei analize efectuată de către specialiștii MedLife parte a diviziei de cercetare din cadrul grupului, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 și provenite din mai multe orașe ale țării (București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași), s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, și din Cluj, 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii.

Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întâmplat și în alte state, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife”.

Alte cinci cazuri de infectare cu tulpina britanică au fost identificate până acum, pe teritoriul țării.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday