Google, compania care deține platforma Youtube, a anunțat “blocarea imediată”, pentru utilizatorii europeni, a tuturor canalelor care au legătură cu Russia Today și Sputnik, în contextul războiului din Ucraina.

Deși un purtător de cuvânt al Youtube a precizat că va mai dura ceva timp până ce toate modificările vor fi produse, la accesarea canalelor în limba engleză RT (cu 4,6 milioane de abonați) și Sputnik (cu 321 de mii de abonați) se deschide o filă goală cu textul: “Acest canal nu este disponibil în țara ta”.

Anterior, și compania Meta a transmis că restricționează rețelele RT și Sputnik în Uniunea Europeană, pe toate platformele sale, cele mai importante fiind Facebook și Instagram. În schimb, Twitter va eticheta postările instituțiilor mass-media rusești controlate de stat și le va reduce vizibilitatea.

Comisarul european Thierry Breton a declarat astăzi că executivul Uniunii va cere aprobarea tuturor țărilor pentru restricționarea conținutului celor două grupuri de presă rusești, indiferent de canalul de difuzare (internet, cablu, satelit, aplicații online etc.).

Luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului României a anunțat că statul interzice nouă site-uri de propagandă controlate de Kremlin. A mai informat și despre scoaterea din grila de programe a postului Russia Today, care se mai regăsea în portofoliul unui singur operator de televiziune.

Surse alternative: Reuters, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday