Citat de agenția de presă de stat Tass, ministerul rus al Externelor a transmis însă că dialogul cu ONU continuă, iar operațiunile de inspecție a navelor care ar urma să transporte cerealele au fost reluate. Agenția rusă Ria informează că o nouă rundă de discuții între Rusia și ONU pe această temă va avea loc la Geneva, pe 9 iunie. 

Acordul a fost inițial negociat de Turcia și de Organizația Națiunilor Unite în luna iulie a anului trecut, pentru a permite Ucrainei să reia exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, blocate de Rusia de la debutul invaziei, în februarie. 

În același timp, pentru a convinge Rusia să respecte acordul, tot în iulie a fost încheiat un pact pe o perioadă de trei ani prin care ONU s-a angajat să ajute Moscova să realizeze propriile transporturi de alimente și îngrășăminte. Rusia a amenințat în repetate rânduri că va renunța la acord, plângându-se că propriile exporturi de alimente și îngrășăminte sunt blocate.

Moscova mai cere, de asemenea, redeschiderea unei conducte care transportă amoniac din Rusia către portul ucrainean Pivdennyi de la Marea Neagră, de unde este apoi exportat pe piața globală, și reconectarea băncii sale agricole Rosselkhozbank la rețeaua internațională de plăți SWIFT.

Acordul a fost reînnoit ultima dată la 18 mai, iar Rusia a acceptat atunci prelungirea pe o perioadă de 60 de zile, până la 17 iulie. 

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Nightman1965 / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday