WWF România, susținut de alte 17 organizaţii de mediu și asociații din sectorul forestier, a trimis Guvernului României o scrisoare prin care îi solicită să emită o Ordonanță de Urgență care să corecteze prevederile Codului Silvic și să pornească o reformă reală a întregului sector. WWF România reclamă că modificările recente aduse Codului Silvic păstrează, în esență, același sistem care tolerează și protejează „furtul cu acte în regulă”. 

Proiectul pentru modificarea Codului Silvic poate fi consultat aici.

WWF spune că printre soluțiile care trebuie neapărat introduse în Codul Silvic se numără:

  • Legiferarea ca recoltare ilegală a fraudării declaraţiei cantităţilor de lemn transportate şi sancţionarea acesteia ca infracţiune silvică.
  • Definirea clară a tăierii fără drept şi instituirea unui prag rezonabil referitor la valoarea prejudiciului produs.
  • Asigurarea integrală, de la bugetul de stat, a costurilor necesare preluării în pază de către ocoalele silvice nominalizate a suprafeţelor private de pădure de maximum 30 ha, inclusiv în situaţiile în care nu este clarificată forma de proprietate.
  • Asigurarea integrală, de la bugetul de stat, a costurilor necesare întocmirii amenajamentelor silvice la nivel de bazinet pentru toate pădurile de pe proprietăţile cu suprafeţe mai mici de 100 ha, prin includerea lor în unităţi de producţie/protecţie constituite în teritoriul aceleiaşi UAT.

“Guvernul României a comunicat că intenționează să soluționeze procedura de infringement deschisă de Comisia Europeană împotriva țării noastre prin modernizarea SUMAL și prin introducerea de sancțiuni mai stricte. Însă modificările aduse Codului Silvic zădărnicesc eforturile de pază a pădurilor și anulează eficiența SUMAL, care se transformă mai degrabă într-un sistem de urmărire a documentelor şi a mijloacelor de transport”, mai transmite WWF.

Scrisoarea oficială:

Scrisoarea Adresată Guvernului Pentru Emitera Unei OUG Care Să Repare Codul Silvic

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday