Peng nu a fost văzută în public timp de trei săptămâni după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli de agresiune sexuală. Ulterior, a discutat printr-un apel video cu președintele Comitetului Olimpic, după ce comunitatea internațională a făcut presiuni asupra autorităților chineze. A explicat că este în siguranță, acasă la Beijing, dar a cerut să i se respecte intimitatea. WTA a cerut în mod repetat o anchetă completă a afirmațiilor lui Peng.

De atunci, mesajul lui Peng a fost eliminat de pe internet și discuția despre acest subiect a fost cenzurată în China. Oficialilor chinezi li s-a oferit oportunitatea de a înceta această cenzură, de a dovedi în mod verificabil că Peng este liberă și capabilă să vorbească fără interferențe sau intimidare și să investigheze acuzația de agresiune sexuală într-un mod complet, corect și transparent. Din păcate, conducerea din China nu a abordat această problemă foarte serioasă într-un mod credibil”, precizează WTA, în comunicatul oficial.

Când pe 2 noiembrie 2021, Peng Shuai a postat o acuzație de agresiune sexuală împotriva unui înalt oficial al guvernului chinez, Asociația Femeilor de Tenis a recunoscut că mesajul acesteia trebuia ascultat și luat în serios Jucătoarele WTA, ca să nu mai vorbim de femeile din întreaga lume, nu merită nimic mai puțin”, a declarat Steve Simon, președintele WTA. Acesta a mai spus că este “foarte îngrijorat” în legătură cu riscurile la care jucătorii și personalul ar putea fi expuși dacă evenimentele sportive ar avea loc în China în 2022.

Nimic din toate acestea nu este acceptabil și nici nu poate deveni acceptabil. Dacă oamenii puternici pot înăbuși vocile femeilor și pot arunca sub covor acuzațiile de agresiune sexuală, atunci baza pe care a fost fondată WTA – egalitatea pentru femei – ar suferi un regres imens. Nu voi și nu pot lăsa așa ceva să se întâmple WTA și jucătorilor săi”, a mai precizat Simon.

Sursă: WTA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday