WTA a dat startul, luni, primului său turneu din China în mai bine de trei ani, punând capăt boicotului său legat de soarta incertă a jucătoarei de tenis Peng Shuai, care a dispărut din spațiul public după ce a acuzat un oficial chinez de abuz sexual. Decizia de a suspenda pe termen nedeterminat toate turneele din China (inclusiv Hong Kong) a fost luată în luna decembrie 2021. Anterior, nici în 2020 nu au mai fost disputate turnee WTA pe teritoriul Chinei, din cauza pandemiei.

Când a fost luată decizia din 2021, Steve Simon, directorul executiv al WTA, a declarat că nu vor mai fi organizate turnee pe teritoriul țării asiatice până nu va exista “o investigație completă și transparentă” în cazul jucătoarei de tenis Peng Shuai.

În luna aprilie 2023 însă, Simon a declarat că, deși “situația nu s-a schimbat după 16 luni de suspendare, am ajuns la concluzia că cerințele noastre nu vor fi niciodată îndeplinite, iar în cele din urmă sunt jucătoarele și turneele noastre care vor plăti un preț extraordinar pentru acest sacrificiu”. Atunci, WTA a luat decizia de a renunța la boicot până la sfârșitul lunii septembrie. 

Reamintim, Peng Shuai nu a fost văzută în public timp de trei săptămâni după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli de agresiune sexuală. Ulterior, a discutat printr-un apel video cu președintele Comitetului Olimpic, după ce comunitatea internațională a făcut presiuni asupra autorităților chineze. A explicat că este în siguranță, la Beijing, dar a cerut să i se respecte intimitatea. Câteva săptămâni mai târziu, aceasta a negat că a fost vreodată abuzată sexual de un oficial al partidului comunist, așa cum scrisese într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, dar șters ulterior.

Surse alternative: CNN, Associated Press

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday