Departamentul Apărării de la Washington analizează posibilitatea retragerii trupelor americane staționate în Germania, după ce președintele SUA, Donald Trump, s-ar fi declarat șocat de numărul de trupe americane aflate în această țară, relatează cotidianul Washington Post.

Cotidianul, citând surse familiare cu situația, a relatat că oficialii americani evaluează costul și consecințele mutării parțiale sau complete a trupelor americane din Germania în Polonia ori SUA. În Germania sunt staționați aproximativ 35.000 de militari americani.

Trump ar fi abordat această chestiune într-o ședință la Casa Albă, ocazie cu care președintele SUA s-a declarat șocat de numărul mare de trupe americane staționate în Germania, cel mai mare contigent de forțe SUA din Europa.

Potrivit The Washington Times, oficialii europeni știu de evaluarea făcută de partea americană și încearcă să stabilească dacă reflectă intențiile lui Trump ori este doar o tactică de negociere înainte de summitul NATO din 11-12 iulie.

Președintele Donald Trump a criticat în repetate rânduri aliații NATO din Europa, în special Germania, în legătură cu faptul că nu îndeplinesc ținta NATO privind cheltuielile pentru apărare.

În mai 2017, după o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, Donald Trump a lansat acuzații privind contribuțiile proporționale la bugetul Alianței Nord-Atlantice, remarcând că există multe țări care datorează “sume vaste” la bugetul NATO.

“Aceste națiuni trebuie să plătească ceea ce datorează”, a insistat Trump.

Germania nu a atins încă nivelul unui buget al apărării de 2% din PIB, iar Guvernul Angela Merkel a semnalat în mai multe rânduri că acest cuantum nu va fi atins curând.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday