Oficiali din administrația americană au transmis Washington Post și CNN că din informațiile adunate de către serviciile americane, se confirmă faptul că serviciile secrete rusești au pus la cale și au executat un atac cu vopsea asupra lui Dmitri Muratov pe 7 aprilie. Înainte de a urca într-un tren de la Moscova către Samara (sudul Rusiei, pe Volga), un bărbat l-a stropit cu vopsea roșie cu acetonă și i-a strigat ”ute una pentru băieții noștri”, cu referire la militarii ruși care luptă în Ucraina.

O sursă din cadrul administrației americane le-a declarat jurnaliștilor de la WP că atacul a fost executat de către serviciile rusești de informații, însă le-a spus și că nu poate oferi detalii din motive de securitate. Ambasada Rusiei la Washington și reprezentanții Novaya Gazeta nu au oferit încă un punct de vedere, în urma dezvăluirilor făcute de serviciile americane.

Muratov este editorul-șef al publicației independente Novaya Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace anul trecut, pentru apărarea libertății de exprimare. Ulterior invadării Ucrainei, publicația și-a suspendat activitatea până la încetarea războiului, după ce jurnaliștii au primit mai multe avertismente de la autoritățile rusești pentru maniera în care au relatat despre conflict. 

Redacția a ales, totuși, să publice un singur articol despre incidentul de la începutul lunii. Laureatul Nobel a reușit să-și fotografieze atacatorul, pe care l-a identificat ca fiind Nikolai Trifonov, de 41 de ani, care se învârtea prin cercuri naționaliste și de veterani. Potrivit investigației, Trifonov, care de-a lungul anilor a folosit mai multe identități, avea lângă el un alt bărbat, care să filmeze scena.

Pe 8 aprilie, Ministerul rus de Interne a anunțat că un bărbat născut în anul 1984 a fost reținut în legătură cu incidentul, iar un al doilea a fost dat în urmărire. Novaya Gazeta nu era autorul, ci cel care a filmat. Totuși, prin ancheta sa, publicația nu a reușit să stabilească legături cu serviciile de informații.

Sursa: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday