Potrivit Sky News, la nord de Lisabona temperaturile au ajuns până la 43 de grade Celsius în jurul prânzului, provocând astfel incendii de vegetație, alimentate ulterior de vânt. Totodată, o mare parte a țării din Peninsula Iberică se confruntă cu secetă, un alt factor care facilitează extinderea incendiilor.

Publicația britanică transmite că unii localnici au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza riscului de extindere a incendiilor, o autostradă importantă a fost închisă, iar mai multe festivaluri cunoscute au fost anulate. Premierul Portugaliei, António Costa, a avertizat populația că există posibilitatea ca situația să se înrăutățească în următoarele zile, pe măsură ce temperaturile cresc până la 46 de grade Celsius în unele zone ale țării. 

Comandantul adjunct al echipei de pompieri care acționează pentru stingerea incendiilor de vegetație din regiunea de la nord de Lisabona a precizat că o mare parte a pădurii a ars deja: “Temperatura crește în continuare, iar acest lucru ne îngrijorează. Tot ce putem face acum este să minimizăm cât mai mult posibil durerea populației

Și în Franța situația este îngrijorătoare, cu peste 1.500 de hectare de vegetație arse din cauza incendiilor din sudul țării. Mii de turiști au fost evacuați.

Experții avertizează că astfel de fenomene extreme sunt rezultatul încălzirii globale, iar sudul Europei este un exemplu clar al efectelor schimbărilor climatice.

Sursa: Reuters, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday