Într-un interviu pentru site-ul de știri Ukrainska Pravda, președintele ucrainean a făcut referire la un oraș din afara Kievului care a fost devastat de bombardamentele puternice ale forțelor ruse, sugerând că distrugerea Mariupolului ar putea avea un impact la fel de mare ca distrugerea a zece orașe Borodianka.

Vreau să spun că eliminarea armatei noastre, a oamenilor noștri, va pune capăt tuturor negocierilor”, a declarat Zelenski.

Liderul ucrainean a adăugat că Ucraina nu va negocia nici cu teritoriul și nici cu oamenii săi. “Cu cât sunt mai multe locuri precum Borodianka, cu atât va fi mai greu”. 

Este posibil ca reacția președintelui Zelenski să fie un răspuns la avertismentul făcut tot astăzi de către șeful Republicii Populare Donețk (DPR), Denis Pușilin, conform căruia luptătorii ucraineni care rămân la Mariupol și refuză să se predea vor fi eliminați.

Vorbind cu jurnaliștii din Mariupol, Pușilin a declarat că “Acei membri ai armatei regulate, precum marinarii pe care i-ați văzut, și care sunt pregătiți să se predea, s-au predat. În timp ce naționaliștii, adică membri ai batalioanelor naționaliste, se pare, nu au intenția de a se preda. De aceea, urmează să fie eliminați”.

Soldații ruși sunt aproape de capturarea orașului Mariupol din sud-estul Ucrainei, precizează BBC, dar se crede că forțele ucrainene rezistă atacului din zona portului și a fabricii Azovstal – o fabrică masivă de fier și oțel. Săptămâna aceasta, Moscova a declarat că peste 1.000 de pușcași marini ucraineni s-au predat în Mariupol, dar Ucraina a negat afirmația.

Mariupol se află pe teritoriul revendicat de așa-numita DPR și are o importanță strategică pentru armata rusă, deoarece aceasta încearcă să stabilească o rută terestră între Crimeea în vest și Donbas în est.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday