Volodimir Zelenski, președinte Ucrainei, a declarat într-o intervenție video în parlamentul statului Luxemburg că rușii au ocupat circa 20% din teritoriul Ucrainei. Șeful statului a inclus aici și peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014, dar și teritoriile din estul țării controlate de separatiștii proruși, care alcătuiesc aproximativ 7% din suprafața țării.

El a apreciat că suprafața aflată sub dominație străină, 125 de mii de kilometri pătrați, este mai mare decât suprafața Luxemburgului, a Belgiei și a Țărilor de Jos la un loc. A adăugat că linia frontului se întinde în prezent pe o distanță mai mare de o mie de kilometri și a adăugat: ”Trebuie să ne apărăm de aproape întreaga Armată Rusă. Toate formațiunile gate de luptă ale Rusiei sunt implicate în această agresiune”.

Președintele ucrainean a mai afirmat că 100 de ucraineni sunt uciși zilnic în luptele din estul Ucrainei, iar alte 450-500 de persoane sunt rănite. Zelenski susține că rușii au pierdut peste 30 de mii de militari de la începtuul invaziei, ceea ce ar însemna mai mult decât  pierderile din timpul războiului din Afganistan din 1979-89 și al celor două războaie cecene din 1994-2000. Rusia susține că a pierdut până acum doar 1.300 de militari.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday