Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a acordat un interviu pentru BBC. În cadrul dialogului, oficialul a declarat: Unii dintre prietenii și partenerii noștri înțeleg că acum este un alt moment, că nu mai este o problemă de afaceri și bani, ci este o problemă de supraviețuire”. El a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că “și-au câștigat banii în sângele altora”. A afirmat că Germania și Ungaria blochează eforturile de suspendare a achizițiilor din domeniul energiei, din care Rusia va câștiga până la 326 de miliarde de dolari în acest an.

Președintele a reiterat, de asemenea, solicitările ca mai multe arme să fie furnizate Ucrainei, spunând că acestea nu primesc provizii suficient de repede pentru a respinge asaltul Rusiei.Statele Unite, Regatul Unit, unele țări europene, încearcă să ajute și chiar ajută. Dar totuși avem nevoie de ajutor mai repede. Cuvântul cheie este <acum>“, a declarat Zelenski.

Trupele ruse s-au retras în ultimele săptămâni din jurul capitalei Ucrainei, Kiev, și din alte părți din centrul și nordul țării, renunțând aparent la încercarea de a ocupa toată Ucraina cu forța. Dar acum există temeri în legătură cu un conflict sângeros și prelungit în estul și sudul țării, deoarece Vladimir Putin își reorientează campania militară acolo în efortul de a ocupa cât mai mult teritoriu.

Orașul-port Mariupol, un obiectiv strategic pentru Rusia, a fost deja devastat de săptămâni de bombardamente ale artileriei ruse. Zelenski a declarat pentru BBC că crede că zeci de mii de oameni ar fi fost uciși în oraș. Avem și informații că, pe lângă acele zeci de mii de morți, mulți oameni au dispărut. Știm că documentele lor au fost înlocuite, li s-au dat pașapoarte rusești și au fost duși în adâncul Rusiei, unii în lagăre, alții în alte orașe. Nimeni nu știe ce se întâmplă cu acești oameni. Nimeni nu știe câți au fost uciși”.

Potrivit lui Zelenski, atrocitățile comise de trupele ruse în Mariupol și în suburbiile Kievului Bucea și Borodianka au restrâns și mai mult posibilitatea unor discuții de pace cu rușii. Sute de morți au fost găsiți în Bucea, inclusiv civili împușcați în cap, cu mâinile legate la spate. Există, de asemenea, rapoarte la scară largă despre violență sexuală asupra femeilor ucrainene.

Președintele Ucrainei a spus că estul reprezintă acum “cea mai dificilă situație” pentru forțele armate ale Ucrainei, dar a subliniat căaici sunt concentrate cele mai puternice unități ale noastre. Ei ne pot distruge, dar noi vom răspunde; pot ucide, dar vor muri și ei. Nu pot să înțeleg pentru ce… nu pot înțelege de ce au venit. Zelenski a mai afirmat că nu simte “nimic în afară de ură față de armata rusă”. El l-a acuzat pe președintele Putin și restul armatei ruse “de sus până jos” că sunt “criminali de război”.

Întregul interviu la BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday