Kremlinul a anunțat că președintele Putin a decis să recunoască independența celor două autoproclamate republici situate în regiunea de est a Ucrainei. Într-un comunicat de presă, Kremlinul a informat că Putin le-a comunicat deja președintelui Macron și cancelarului Scholz că are de gând să semneze decretul de recunoaștere a independenței, în urma ședinței de azi a Consiliului de Securitate a Federației Ruse.

Potrivit aceleași informări de presă, Macron și Scholz “și-au exprimat dezamăgirea față de această evoluție. În același timp, ei și-au indicat disponibilitatea de a continua discuțiile”.

Recunoașterea independenței celor două republici separatiste semnifică o denunțare de facto a Acordului de la Minsk din 2015. De asemenea, indică o schimbare formală a poziției Rusiei în criza ucraineană, ea insistând până acum că pacea poate fi obținută doar prin respectarea Acordului, ceea ce ar fi implicat federalizarea Ucrainei și dependența de veto-ul celor două republici în chestiunile de importanță națională.

La frontiera comună cu Ucraina, Kremlinul a mobilizat circa 150 de mii de militari, astfel că pentru comunitatea internațională există temeri că Putin ar putea să considere acum că are motiv de a trimite trupe în zonă.

Parlamentul Rusiei a cerut încă de săptămâna trecută președintelui să recunoască republicile, iar un apel în acest sens a fost adresat astăzi chiar de liderii din Donețk și Luhansk. Separatiștii din cele două autoproclamate republici sunt în conflict cu autoritățile ucrainene încă din 2014, de când Rusia a anexat Crimeea. În opt ani de zile, Moscova nu a recunoscut oficial cele două republici.

Surse alternative: CNN, BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday