Vladimir Putin a semnat decretele de anexare a celor patru regiuni din Ucraina (Donețk, Luhansk, Zaporijie și Herson) la Federația Rusă. Ceremonia a avut loc la Kremlin, iar la aceasta au fost prezenți șefii autorităților separatiste din Donețk și Luhansk, precum și liderii administrațiilor impuse de ruși în Herson și Zaporijie. 

Liderul rus a susținut un lung discurs în care a atacat țările occidentale, despre care a spus că vor să distrugă Rusia, să o sărăcească și să ”omoare populația”. Ulterior, a acuzat ”anglo-americanii” că au sabotat conductele Nord Stream. ”Țările europene au fost de acord cu sancțiunile, dar de fapt interesul este a SUA de a deindustrializa Europa pentru că dorește să distrugă complet Europa. Acești lideri europeni înțeleg acest lucru. Anglo-americanii însă au trecut la diversiune și au organizat o explozie pe Nord Stream, de fapt au trecut la distrugerea întregii infrastructuri europene. Desigur că este convenabil pentru SUA. Uitați-vă cine are de câștigat din asta”, a declarat acesta.

Principalele idei:

 • Populația din Zaporojie și Herson, Donețk și Lugank a votat la referendum, rezultatele sunt cunoscute, bine cunoscute. Este dreptul lor natural prevăzut în primul articol din Constituție, care înseamnă libertatea de exprimare a poporului. Au făcut o alegere istorică în favoarea generațiilor viitoare. Aici, au luptat înaintașii noștri în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. 
 • Am trăit catastrofe naționale care au dus la ștergerea granițelor și marea noastră patrie a trăit niște momente cumplite după căderea URSS-ului. Liderii URSS nu au înțeles ce s-a întâmplat. Oamenii nu și-au dorit asta și nimeni nu i-a întrebat dacă vor desființarea URSS. Dar acest lucru nu mai are nicio importanță pentru că URSS-ul nu se va mai întoarce. Rusia are alte lucruri de făcut.
 • În ultimii opt ani, în cele patru regiuni s-au întâmplat lucruri rele în regiunile din Ucraina, oamenii s-au confruntat cu ura împotriva a tot ce înseamnă Rusia. Acest lucru vreau să fie auzit și de adevărații lideri, cei din Vest, că acești oameni, din Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk vor deveni cetățenii noștri. 
 • Sigur că îmi doresc foarte mult să revenim la masa negocierilor, însă nu vom negocia alegerea oamenilor din cele patru regiuni care ni s-au alăturat. Ei au făcut această alegere.
 • Legile Rusiei se vor aplică noilor cetățeni. Cerem Kievului să oprească imediat războiul început în 2014 și suntem dispuși să mergem la masa negocierilor. Alegerea oamenilor din aceste regiuni a fost făcută și Rusia nu îi va trăda. O să ne potrejăm oamenii cu toate mijloacele pe care le avem.
 • Poporul nostru luptă împotriva unui dușman. Pur și simplu, spun că luptăm pentru pace, pentru ca la noi să fie pace. Vreau să vă spun că încă din 1991, distrugerea Rusiei a continuat și, ne amintim crâncenii ani 1990, ce s-a întâmplat atunci. Însă Rusia a renăscut și continuăm să ne lingem rănile și să renaștem, construind pentru popor și pentru apărarea lui, și pur și simplu, nu ni se dă voie să mergem mai departe.
 • Vestul este gata să facă orice pentru a-și apăra sistemul care îi permite să fure tot ceea ce se poate prin sistemul dolarului și să distrugă această sursă de bunăstare reprezentată de noi și iată de ce răspundem la aceste provocări, pentru că există încercări de a ne abate de la drumul nostru și de la dezvoltarea noastră tehnologică.
 • Este extrem de important ca țara noastră să lupte pentru libertate împotriva a ceea ce face SUA, să cumpere să mituiască și mergând până la distrugerea unor state. Asta înseamnă distrugerea a milioane de vieți, dar lor le este indiferent pentru a ajunge la scopul pe care și l-au propus. Acesta este adevăratul motiv pentru care occidentul colectiv duce războiul împotriva noastră. 
 • Rusia are propriul său sistem de valori pe care îl vom apăra. Acum Vestul hotărăște cine are dreptul la autodeterminare și cine nu. Oamenii din Crimeea, Herson, Zaporojie, Luhansk Donețk și-au exprimat dreptul pe care îl au, să aleagă democratic, drept pe care Vestul nu îl are. De fapt, în numele civilizației, vestul face exact invers.
 • Tot ce au făcut ei, pur și simplu, au distrus întregi popoare cu această abordare, în numele dreptății și adevărului. Iar noi, țara noastră a fost în fruntea mișcării anti coloniale care a eliberat în secolul 20 foarte multe țări. Subliniez faptul că este o răutate evidentă a Vestului față de Rusia, față de tot ce înseamnă valorile Rusiei.
 • Țările occidentale cred că trăiesc în democrație și libertate, însă de fapt lucrurile sunt invers. Există o lume unipolară în care nu există libertate de fapt. Vorbim de o putere nucleară, SUA este unica țară din lume care a folosit de două ori bombe nucleare, la Hiroshima și Nagasaki. SUA a lăsat o urmă groaznică în sufletul oamenilor din Coreea, Vietnam. 
 • Țările europene au fost de acord cu sancțiunile, dar de fapt interesul este a SUA de a deindustrializa Europa pentru că dorește să distrugă complet Europa. Acești lideri europeni înțeleg acest lucru.

Decizia de anexare vine la scurt timp după ce autoritățile proruse din cele patru regiuni au organizat referendumuri și, conform acestora, rezultatele au arătat că procentul cetățenilor care doresc anexarea la Rusia variază între 87% și 99,2%, în funcție de regiune. Azi noapte, Vladimir Putin a semnat decretul de recunoaștere a independenței regiunilor Zaporijie și Herson, în urma referendumurilor populare nerecunoscute la nivel internațional. Oficial, statul rus recunoaște independența Donețk și Luhansk încă din 21 februarie.

Guvernele statelor occidentale au criticat dur referendumurile organizate în cele patru regiuni, iar mai multe state, între care state apropiate de Rusia, au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele. Joe Biden a declarat că referendumurile rusești pentru anexarea unor regiuni din Ucraina sunt o ”farsă”, iar SUA nu vor ”recunoaște niciodată teritoriul ucrainean ca fiind altceva decât parte a Ucrainei”.

La rândul său, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a precizat că “orice anexare cu forța sau prin amenințare de către un stat a teritoriilor unei alte țări reprezintă o încălcare clară a principiilor Cartei ONU și a legii internaționale”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday