Vladimir Putin a avut o serie de declarații în cadrul unui summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară formată din anumite țări ce au făcut parte din spațiul sovietic: Am tras de mult un semnal de alarmă cu privire la activitatea biologică a SUA în spațiul post-sovietic. Pentagonul a pus bazele a zeci de laboratoare și centre biologice specializate în regiunea noastră comună. Americanii nu sunt deloc ocupați să ofere asistență medicală practică populației din țările unde și-au început aceste activități”.

Liderul rus a acuzat SUA de colectarea de materiale biologice și studierea în scopuri proprii de a obține detalii despre răspândirea virușilor și a bolilor periculoase”.

Acum, în timpul operațiuni speciale în Ucraina, s-au obținut dovezi documentare că în imediata vecinătate a granițelor noastre, de fapt, au fost create componentele armelor biologice, cu încălcarea Convenției privind interzicerea armelor biologice, a mai declarat președintele rus, citat de agenția TASS. El a adăugat că în aceste “laboratoare” SUA lucrează la posibile metode și mecanisme de destabilizare a situației epidemiologice din spațiul post-sovietic. Putin a spus că grupul CSTO plănuiește o serie de exerciții militare comune în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, pentru la toamnă. Alături de acestea, din organizație mai fac parte Armenia și Belarus.

Încă de la începutul războiului, comunitatea internațională a avertizat că Rusia folosește “pretexte” pentru a argumenta folosirea unor arme interzise de tratatele în vigoare la nivel mondial. De altfel, în martie, NATO a decis activarea elementelor de apărare chimică, nucleară și biologică și a hotărât să ofere Ucrainei echipamente de apărare împotriva unor astfel de amenințări. 

Presa internațională atrage atenția asupra faptului că, deși discuția din cadrul CSTO a fost publicată astăzi, este posibil ca conferința să fie preînregistrată iar Vladimir Putin să nu fi participat astăzi la această întâlnire, pe fondul informațiilor (neconfirmate) că liderul rus ar avea nevoie de îngrijiri medicale.

Surse alternative: TASS, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday