Liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit la cosmodromul Vostocini, din estul îndepărtat al Rusiei, nu la granița dintre cele două țări. Liderul nord-coreean a călătorit cu trenul 1.600 de kilometri. Putin l-a întâmpinat pe Kim, căruia i-a strâns mâna pentru aproximativ 40 de secunde, apoi i-a transmis: ”Mă bucur să te văd. Acesta este noul nostru cosmodrom”. La rândul său, Kim i-a mulțumit președintelui rus pentru invitație și pentru primirea călduroasă.

Întrebat de reporteri dacă Rusia va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți, Vladimir Putin a răspuns: ”De asta suntem aici. Liderul RPDC arată un mare interes pentru tehnologia rachetelor. De asemenea, încearcă să exploreze spațiul”.

Liderul nord-coreean a declarat anterior întâlnirii că speră ca vizita să ducă relațiile dintre țara sa și Rusia ”la un nivel superior”. Kim a transformat într-o prioritate lansarea de sateliți spioni, în timp ce a împins țara sa într-un program intens de înarmare cu arme nucleare și dezvoltare de rachete balistice, drone și a submarine de atac.

Este al doilea summit al celor doi lideri în mai bine de patru ani. Analiștii se așteaptă ca aceștia să încheie un acord prin care Coreea de Nord să furnizeze arme convenționale, pentru a susține  eforturile de război ale Rusiei împotriva Ucrainei. În schimb, este posibil ca Rusia să ofere Coreei de Nord ajutor alimentar și tehnologie avansată pentru arme.

În timp ce cei doi lideri se pregăteau pentru summitul așteptat, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, în apele de pe coasta de est a Peninsulei Coreene. Anunțul a fost făcut de autorităţile sud-coreene.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday