Potrivit unui comunicat emis de Kremlin și citat de Interfax, convorbirea a fost solicitată de președintele francez pentru a lămuri aspecte legate de situația uzinei nucleare. Biroul de presă al președintelui francez a transmis că cei doi au fost de acord să continue dialogul.

Vladimir Putin și Emmanuel Macron au vorbit despre importanța trimiterii unei echipe a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie cât mai curând posibil, în scopul evaluării situației din teren, potrivit Kremlinului. În schimb, biroul Președinției Franceze scrie despre faptul că liderii au căzut de acord asupra efectuării unui control.

În comunicatul Kremlinului se arată că Vladimir Putin a fost cel care l-a avertizat pe omologul francez despre riscurile bombardării uzinei nucleare, pe care el le-a atribuit Armatei Ucrainene. Însă autoritățile de la Kiev dau vina pe Armata Rusă pentru incidente.

Discuția celor doi a avut loc la o zi după vizita în Ucraina a Directorului General al ONU și a președintelui Turciei. Alături de președintele ucrainean, cei doi au cerut demilitarizarea imediată a centralei și o inspecție urgentă a specialiștilor de la AIEA.

Surse alternative: Reuters, Interfax

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday