Vladimir Putin a declarat în cadrul ședinței Consiliului de Apărare a Țării că ia în calcul să recunoască independența celor două regiune separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, iar că o decizie urmează să fie luată astăzi. Anunțul stârnește temeri printre oficialii din țările occidentale că Moscova ar putea folosi o astfel de recunoaștere pentru a trimite mai multe forțe în zonele din estul Ucrainei.

Președintele rus a convocat, luni, o reuniune neprogramată a Consiliului de Securitate, pe motiv că ”tensiunile se intensifică” pe măsură ce SUA au continuat să avertizeze că Rusia este pregătită să atace Ucraina. În cadrul ședinței, Putin a vorbit despre tensiunile cu Occidentul și despre garanțiile de securitate solicitate de țara sa.  ”Trebuie să decidem împreună ce vom face în continuare și cum trebuie să acționăm în situația care a apărut astăzi”, a declarat acesta.

Totodată, a precizat că ia în calcul noi măsuri suplimentare legate de cererile sale de ”garanții de securitate” din partea Occidentului, măsuri care includ retragerea prezenței NATO în Europa de Est și un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic care să împiedice Ucrainei să adere vreodată la alianță. ”Pentru noi, aceasta este sarcina nr. 1. Este o prioritate pentru țara noastră să-și asigure securitatea și condițiile de dezvoltare”, a mai spus acesta.

Sursă: The New York Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday