“Oricine pune în scenă provocări care vizează siguranța Rusiei va regreta acest lucru într-un mod în care nu a regretat nimic până acum. Dacă cineva interpretează intențiile noastre bune ca fiind slăbiciune, reacția noastră va fi asimetrică, rapidă și dură”, a spus Putin. 

Avertismentul a fost făcut în cadrul celui de-al 17-lea discurs anual privind starea națiunii, pe care Putin l-a susținut în Parlament, pe fondul tensiunilor sporite cu Occidentul în privința Ucrainei și a situației lui Aleksei Navalnîi.

În ultimele săptămâni, relațiile dintre Rusia și SUA și țările occidentale au devenit tot mai tensionate pe fondul masării de trupe la granița cu Ucraina. O mare parte din această forță militară se află în Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o în 2014. Un general ucrainean a estimat că săptămâna trecută erau peste o sută de mii de militari ruși la granița cu Ucraina.

Săptămâna trecută, SUA au înăsprit sancțiunile asupra Rusiei și au acuzat Kremlinul de ”activitate malignă”, expulzând 10 diplomați ruși. Schimburi ostile similare de diplomați au avut loc între Rusia și Cehia și Polonia.

Înaintea discursului lui Putin, doi dintre cei mai apropiați aliați ai lui Navalnîi au fost arestați, alături de zeci de alți susținători reținuți în toată Rusia pe fondul protestelor anunțate pentru azi în peste o sută de orașe. Autoritățile ruse spun că orice proteste în masă pro Navalnîi sunt ilegale și este de așteaptat ca poliția să blocheze străzile din jurul pieței Manezh din centrul Moscovei, unde susținătorii săi intenționează să se adune la ora 19:00.

Prima jumătate a discursului lui Putin s-a concentrat asupra pandemiei. A lăudat solidaritatea socială a milioane de oameni și a anunțat că până la toamnă Rusia va atinge imunitatea colectivă. A îndemnat, totodată, toți cetățenii să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Surse alternative: BBC, Reuters

Foto: Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday