“Sancțiunile împotriva Rusiei provoacă mult mai multe daune țărilor care le impun. Știm că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice din Rusia. Totuși, ne așteptăm ca rezultatul unor astfel de acțiuni să ducă la scumpirea gazelor pe piața spot, iar în final, acest lucru să însemne costuri mai mari pentru fiecare consumator”, a spus Vladimir Putin la o întâlnire cu liderii industriei de petrol și gaze din Rusia, inclusiv cu directorul Rosneft Igor Sechin.

Președintele rus a completat: “Fără să exagerez, utilizarea în continuare a sancțiunilor poate duce la consecințe și mai grave, chiar catastrofale, pe piața mondială a energiei”.

Rusia este al doilea exportator mondial de petrol după Arabia Saudită, dar este și cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și cel mai mare exportator mondial de grâu, conform The Guardian. Din Rusia, statele UE importă aproximativ 40% din gazele naturale folosite și o treime din cantitatea totală de petrol utilizat. De la începutul războiului, Rusia a întrerupt fluxurile de gaz către Bulgaria, Polonia, Finlanda, dar și către furnizorul danez Orsted, firma olandeză Gasterra, dar și o parte din livrările către Germania, prin intermediul companiei Shell, deoarece toate aceste entități au respins cererea Moscovei de a face plăți în ruble.

Sursă alternativă: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday