Într-un lung eseu publicat joi în National Interest,  președintele rus, Vladimir Putin, vorbește despre moștenirea războiului din Europa, încheiat cu 75 de ani în urmă și cere lumii să recunoască contribuția Uniunii Sovietice la înfrângerea Germaniei naziste. 

Putin subliniază modul în care războiul este un element principal al identității naționale a Rusiei, marcată cu pierderi însemnate de vieți omenești: 27 de milioane de morți în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Este esențial să transmitem generațiilor viitoare amintirea faptului că naziștii au fost învinși în primul rând de poporul sovietic“, a scris Putin.

Putin reia și polemica despre izbucnirea războiului: Vina pentru tragedia pe care Polonia a suferit-o atunci revine în întregime conducerii poloneze, care a împiedicat formarea unei alianțe militare între Marea Britanie, Franța și Uniunea Sovietică și s-a bazat pe ajutorul partenerilor săi occidentali, aruncând propriul său popor sub mașina de distrugere a lui Hitler”.

Președintele rus a reiterat, de asemenea, afirmația că Uniunea Sovietică a fost forțată să semneze pactul Molotov-Ribbentrop, pe care îl consideră un acord de neagresiune cu Germania, după ce Franța și Marea Britanie au creat o alianță militară.

Putin apără în eseul său anexarea Lituaniei, Letoniei și Estoniei la Uniunea Sovietică. Aderarea lor la URSS a fost pusă în aplicare pe bază de contract, cu acordul autorităților alese. Acest lucru era în conformitate cu dreptul internațional și de stat din acea vreme“. 

Eseul lui Putin ridică războiul sovietic din Europa la nivel de cruciadă, necesar și firesc pentru a salva lumea,  sugerează că perioadele întunecate de război sunt mai presus de critici – și prin extensie, la fel și Rusia de azi a lui Putin.

Articolul, intitulat „Lecțiile reale ale celei de-a 75-a aniversări a celui de-al Doilea Război Mondial”, a apărut cu șase zile înainte de o uriașă paradă militară în Piața Roșie ce va comemora sfârșitul războiului în Europa.

Analize alternative: DW și CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday