Președintele rus Vladimir Putin a ordonat mai degrabă un asediu decât un asalt asupra fabricii de oțel Azovstal din Mariupol, ultima redută a forțelor ucrainene din orașul distrus. Tass, agenția de presă rusă, relatează că Putin a declarat: “Consider că atacul propus asupra zonei industriale este nepotrivit. Ordon să fie anulat! Acesta este un moment în care trebuie să ne gândim, adică trebuie să ne gândim întotdeauna, dar în acest caz cu atât mai mult, la păstrarea vieții și a sănătății soldaților și ofițerilor noștri, a spus Putin. 

Nu este nevoie ca soldații să intre în aceste catacombe și să se târască în subteran prin instalații industriale”, a continuat președintele Rusiei. În schimb, el a cerut trupelor ruse să blocheze zona “astfel încât nicio muscă să nu poată trece”. Ministrul rus al Apărării i-a răspuns: “O să executăm!

Între timp, presa rusă relatează că ministrul apărării Serghei Șoigu i-a prezentat lui Putin un raport despre bătălia pentru Mariupol în care prezintă orașul ca fiind “eliberat”, deși luptele sunt încă în desfășurare. Potrivit lui Şoigu, rușii mai au nevoie doar de câteva zile pentru  a-i <convinge> pe ucrainenii care luptă la Azovstal să se predea. Conform specialiștilor, întâlnirea dintre Șoigu și Putin pare fi orchestrată pentru ca Rusia să oprească asaltul asupra oțelăriei, unde oricum forțele ucrainene rezistă acerb în fața atacatorilor, iar soldații ruși se confruntă de dificultății mari în a progresa în zona industrială.

Trupele ucrainene din cadrul complexului au refuzat în mod repetat termenele de predare impuse de ruși și spun că în oțelărie se află și aproximativ o mie de civili pe care-i au sub protecție. Miercuri noapte, negociatorii ucraineni au anunțat că sunt dispuși la discuții necondiționate pentru evacuarea trupelor și civililor captivi la Azovstal: “Da. Fără nicio condiție. Suntem pregătiți să organizăm o rundă specială de negocieri chiar la Mariupol, pentru a-i salva pe băieții noștri, pe Azov, pe militari, pe civili, pe copii, pe cei vii și pe răniți. Pentru că sunt ai noștri”, a declarat unul dintre negociatori, consilier al lui Volodimir Zelenski.

Surse: BBC, Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday