Viorica Dăncilă a vorbit la începutul ședinței de Guvern despre evenimentele de la protestul Diasporei, din 10 august: ,,Organizăm această ședință într-un context marcat de tensiune și ură în societatea românească. Unii încearcă să alimenteze această spirală a conflictului. Există tendințe ca această scindare să fie una iremediabilă, iar evenimentele din 10 august au demonstrat acest lucru.

Am văzut un asalt împotriva unor instituții ale statului. Prima – Jandarmeria Română. Nu vreau să apăr sau să absolv pe cineva de o vină, dar consider că o persoană sau instituție poate fi acuzată doar în baza unor probe.

Spre deosebire de liderii politici ai opoziției, noi nu avem dreptul să intensificăm această dezbinare la nivelul societății”.

De asemenea, premierul a declarat și că Guvernul va cere convocarea în regim de urgență a CSAT, precizând că ,,Președintele României nu a găsit deschiderea sau nu a avut timp să convoace CSAT pentru avizarea primei rectificări a bugetului”.

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/393318134532228/

Declarațiile complete ale premierului, privind documentele ce vor fi adoptate în ședința de astăzi:

Am cerut ministrului Transporturilor o evaluare a stării podurilor din România. Evaluarea cerută vine în completarea reviziei periodice. Am luat această decizie după tragedia din Italia.

Vom adopta o ordonanță prin care sprijinim autoritățile publice locale să realizeze proiecte finanțate din fonduri europene. Vor putea accesa fonduri în limita sumei de 800 de milioane de lei. Prin această măsură răspundem pe de o parte Asociației municipiilor din Ro și, pe de altă parte, stimulăm atragerea fondurilor europene.

Vom adopta o ordonanță în domeniul Educației, care include măsuri bune. În învățământul antepreșcolar, începând cu 2019-2020, finanțarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat, după metodologia ME.

Învățământul superior: este regândit sistemul de avansare în cariera didactică. O noutate este  introducerea posibilității de promovare, prin examen, cu respectarea acelorași criterii de performanță ca și în cazul concursurilor didactice.

Vom adopta trei memorandumuri cu privire la lista națională de proiecte prioritare pe care România le va promova la Summit-ul din 17-18 septembrie 2018. Cele șase proiecte vizează cooperarea cu statele participante la Inițiativa celor Trei Mări.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday