Premierul a declarat în cadrul unei emisiuni la Antena 3 că Bruxelles-ul apreciază organizarea țării privind preluarea președinției și că președintele Jean Claude Juncker a declarat că aderarea la spațiul Schengen nu trebuie legată de MCV.

,,Președinția nu va fi influențată de MCV. Am reținut două lucururi subliniate de președintele Juncker. Nu trebuie să legăm MCV-ul de spațiul Schengen, a fost subliniat faptul că îndeplinim criteriile.  

Pe de altă parte promisiunea sa că până la finalul mandatului său România nu va mai avea această monitorizare discriminatorie.  Trebuie un efort conjugat din partea României și a Comisiei Europene”, a spus Viorica Dăncilă.

Principalele declarații ale Vioricăi Dăncilă

Am avut o discuție în cadrul Colegiului Comisarilor și am discutat despre prioritățile președinției, am abordat subiecte punctuale, am discutat despre viitorul UE, summitul de la Sibiu, ambițiile și realitatea de la nivel european și am constatat cu bucurie că suntem pregătiți, apreciați și că pentru prima dată avem o apreciere atât de realistă bazată pe pregătirea noastră.

Am avut discuții din partea comisarilor, pe diferite aspecte de interes, Brexit, buget, viitorul UE, migrație, securitate. Patru dintre comisari au spus că vor să se simtă români pe timpul președinției.

O primă așteptare a mea este înțelegerea acestui examen, un proiect național pentru România. Suntem într-o perioadă complicată din punct de vedere european. Presupune o implicare a tuturor celor care își pot spune cuvântul.

Sunt convinsă că vom reuși să ducem la capăt ceea ce ne-am propus. Sunt ambițioasă pentru că la momentul actual sunt 257 de dosare, le vom prioritiza. Noi va trebui să avem o abordare de mediator imparțial, facilitator de echilibru.

Vreau să spun că am fost primiți cu căldură, deschidere și speranță. Nu s-a discutat despre cei doi miniștri în plen, dar am discutat cu Jean Claude Juncker. Mi-a spus că situația nu poate să continue. I-am explicat că așteptăm o decizie a președintelui României.

Până acum trebuia să avem cred o explicație. Dar în același timp mai multă responsabilitate. Fiecare membru are dosarul cu prioritățile europene. Cât de neplăcut este ca în două domenii importante să schimbăm miniștri pe parcursul mandatului nostru. Am făcut un apel către domnul președinte să facă această nominalizare cât mai rapid. Avem o responsabilitate, să arătăm seriozitate, implicare.

O să depunem sesizare la CCR dacă nu se face o nominalizare, nu putem aștepta la nesfârșit. Președintele trebuie să acționeze ca un mediator, să rezolve cât mai rapid această situație. Sper ca fiecare dintre noi să ne înțelegem responsabilitatea funcției pe care o avem.

Am încercat să am o abordare cât mai neutră (n.r. despre ce s-a întâmplat azi în Parlament), că lucrurile se vor rezolva, că nu avem o problemă a majorității. Trebuie mai multă responsabilitate. Trebuie să se comporte ca atare. Nu este potrivit când Guvernul e la Bruxelles în România să se facă atâta circ.

Nu mi se pare corect și normal. Vorbeam că trebuie ca toți să ne implicăm. În momentul în care, într-adevăr vrei un alt guvern trebuie să câștigi încrederea oamenilor, nu prin circ, jigniri, lucruri atât de anormale.

Un guvern îl schimbi când ai majoritate. Sunt cei care s-au învățat că pot veni la guvernare fără suportul popular și nu este normal.