Comitetul Executiv al PSD s-a reunit astăzi la Mamaia. Premierul Dăncilă a declarat că s-a discutat despre organizarea pentru alegerile prezidențiale, dar și despre strategia de guvernare, remaniere și interimat pentru ministerele rămase vacante după plecarea ALDE din coaliție. Premierul a mai spus că îl va da în judecată pe Klaus Iohannis, care a afirmat în urmă cu câteva zile că Guvernul este corupt. Totodată, Viorica Dăncilă a precizat că „nu se grăbește” să meargă în Parlament pentru un vot de încredere, spunând încă o dată că un interimat durează 45 de zile. 

Am considerat că avem probeleme mai importante decât a merge acum în plen. Ieșim cu o serie de propuneri pentru cetățeni, de asta suntem preocupați în primul rând. Nu văd de ce atâta grabă să mergem în Parlament. Activitatea guvernului e blocată doar dacă domnul președinte nu nominalizează interimari pentru portofolii. Dacă nu nominalizează mergem către CCR. Eu pornesc de la buna credință că domnul președinte luni va nominaliza cei trei miniștri care să asigure interimatul. Nu știu când vom merge în Parlament. Un interimat e de 45 de zile, când va numi interimarii atunci vom avea 45 de zile.”, a precizat aceasta.

Despre acțiunea în judecată, Viorica Dăncilă a discutat că mâine va dezbate încadrarea cu avocații: „Legat de afirmația să că guvernul este corupt vom acționa în judecată. Este foarte ușor de lipit etichete, dar trebuie să aibă un fundament. Nu am avut niciodată probleme de corupție, ba am luptat împotriva corupției. În momentul în care spui despre cineva că este corupt înseamnă că ai dovezile necesare pentru a demonstra acest lucru. Este de neacceptat, văd cetățenii dar și peste hotare, nu aș vrea ca această etichetă să fie lipită guvernului”.

Principalele declarații ale premierului Dăncilă:

„Am vorbit despre guvernare, remaniere și interimat, despre cum vom acționa în perioada următoare. În ceea ce privește interimatul voi avea o discuție telefonică cu președintele, iar dacă nu vom avea o nominalizare pentru interimate vom merge către CCR.

Am discutat despre întâlnirile următoare, astfel încât vom începe întâlniri cu primarii pe care le vom face pe regiuni. Vom avea discuții cu președinții de organizații, cum funcționează comunicarea în județ și să vedem care sunt probeleme existente. Acestea au fost punctele abordate.

Nu am discutat despre președinția Senatului. Să-și depună demisia domnul Tăriceanu și apoi vom discuta. Avem vicepreședinți care pot asigura interimatul. Vom discuta în cadrul reuniunii cu senatorii.

Nu am discutat cu domnul Daniel Zamfir, dar dacă sunt colegi care vor să vină alături de noi la guvernare vom accepta acest lucru.

Nu am primit nicio decizie de rechemare a ambasadorului SUA George Maior acasă. Am primit pe data de 7 sau 8 mai o informare cu poșta militară, pe care am avizat-o, legată de rechemarea ambasadorului. Dar nu am primit nicio decizie privind asta. Una este o informare pentru intenția de a face un anumit lucru. Este ca și cum eu vă informez că peste două zile vin la noi doi trei. Decizia de rechemare e cu totul altceva, trebuie avizată de președinte. Din declarațiile domnului Meleșcanu am înțeles că a fost trimisă această decizie către administrația prezidențială. De acolo trebuie să vină către premier. Nu s-a aflat pe masa mea nicio decizie de rechemare a ambasadorului României în SUA.

Dacă nu trece remanierea rămâne Guvernul în forma veche. Acest lucru nu presupune schimbarea guvernului. Majoritatea din Parlament nu mai e reprezentată atunci când trece o moțiune de cenzură. Atunci trebuie să ieșim de la guvernare.

Domnul președinte Iohannis trebuie să explice de ce blochează guvernul, el trebuie întrebat de ce vrea să blocheze România efectiv”.

După reuniunea CEx va avea loc ședința grupurilor parlamentare, pentru discuții referitoare la cererea președintelui Iohannis privind confirmarea sprijinului în Parlament pentru noul Guvern.

Nu cred că preşedintele ar lăsa ţara într-o situaţie ca guvernul să nu mai poate face şedinţe, ministerele să nu mai poată funcţiona. Să facem un exerciţiu: cu o criză guvernamentală, românii trebuie să ştie că nu îşi vor mai lua salariile, pensiile, că instituţiile nu vor mai funcţiona. Într-un fel sau altul cei care au contribuit la tabloul de azi, toţi trebuie să găsească soluţia, dar nu influenţată de campanie prezidenţială”, a declarat Gabriela Firea, înainte de şedinţa CEx PSD de la Mamaia, citată de Mediafax

Președintele Klaus Iohannis a spus, într-o declarație de presă susținută la două zile după ce Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că formațiunea pe care o conduce rupe coaliția de guvernare cu PSD-ul, că nu acceptă nicio propunere de remaniere din partea guvernului Dăncilă și că solicită guvernului să declanșeze procedura de confirmare a sprijinului, în Parlament:

„Nu doar pentru că guvernul și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile sunt inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier. Resping propunerea pentru ministrul Justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul din 26 mai când s-a blocat programul PSD-ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție, de a baroniza total țara”, a spus atunci Klaus Iohannis.

Amintim că, premierul Dăncilă a declarat că va continua guvernarea chiar și fără sprijinul ALDE și că PSD va folosi toate pârghiile astfel încât acest guvern să-și ducă programul de guvernare la capăt: „Știu că sunt cele 45 de zile, ne vom întâlni, vom vedea dacă așteptăm, cum vom acționa. Să vedem dacă cerem în Parlament un vot de încredere, poate este o moțiune, vom vedea cum decurg lucrurile. […] Dacă va trece o moțiune de cenzură, ne supunem votului Parlamentului și asta este situația. Nu îmi este teamă de alegerile anticipate”.

După anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu, trei din cei patru miniștri ALDE au demisionat din Guvern. Premierul a trimis propunerile de interimari la Cotroceni pentru portofoliile de la Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul. Ramona Mănescu (membră ALDE) a rămas la ministerul de Externe, deși Tăriceanu afirma că membrii ALDE din Guvern care nu vor demisiona vor fi excluși din partid. Ulterior, Mănescu și-a depus singură demisia din ALDE.

PNL a anunțat ca vă începe negocierile cu partidele politice, pentru a depune o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Dan Barna (USR-PLUS) a cerut un acord politic pentru declanșarea alegerilor anticipate, după anunțul ALDE. „În absența acestora, orice guvern s-ar forma acum ar presupune acceptarea unor compromisuri”, a afirmat el. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday