Declarația a fost făcută de premier într-un interviu pentru Antena 3. Întrebată despre o eventuală plângere pentru înaltă trădare pe numele președintelui, Viorica Dăncilă a răspuns că anumite lucruri pe care le-a făcut președintele nu sunt bune pentru România, amintind despre refuzul numirii celor doi miniștri, dar a subliniat faptul că nu știe dacă ar semna o astfel de plângere, pe motiv că ea însăși a avut o plângere de înaltă trădare, pe relația cu Israelul: „Știu cât de neplăcut a fost pentru mine, cred că trebuie făcută o analiză, să vedem ce este în interesul României și ce nu este în interesul țării.”

Întrebată dacă Ludovic Orban este adversarul său politic în acest moment, premierul a subliniat că pentru a obține funcția de prim-ministru „trebuie ca partidul pe care îl conduci să câștige încrederea cetățeanului, să creeze o majoritate.”

Dăncilă a arătat că nu s-a gândit la un posibil adversar politic, dar că toți ceilalți oameni politici din partidele de opoziție sunt adversari „în campaniile electorale”: „Mi-aș dori oameni cu mai multă deschidere, cu mai multă afecțiune pentru țara lor, care să se implice în proiecte importante pentru țară. Oameni care să vină cu proiecte, nu cu jigniri.”, a subliniat aceasta, care a arătat că „atunci când aceste jigniri vin de la președinte este cu atât mai neplăcut, pentru că președintele trebuie să aibă cu totul și cu totul altă abordare.”

Totodată, prim-ministrul a subliniat faptul că nu se află „într-o luptă cu președintele Iohannis” și că nici nu își dorește acest lucru: „Lupta mea este aceea de a pune în practică programul de guvernare. Este o luptă a noastră pentru a veni în sprijinul românilor prin programul nostru de guvernare. Nu aș vrea să ne pierdem energie luptând cu anumite persoane care au alte interese, nu acelea de a veni cu proiecte pentru români.”

Alte declarații ale premierului Dăncilă:

Am avut o discuție cu domnul președinte. I-am spus că pentru noi, ca țară, este important ca în 1 ianuarie să avem guvernul complet, pentru a putea prelua președinția așa cum trebuie. Este greu de spus pentru că, în momentul în care discuți cu cineva te aștepți să ai un răspuns, pentru o zi, peste o săptămână. Dacă va trimite și o revocare trebuie să fie foarte bine argumentată. Nu poți să refuzi un ministru pentru că ție nu îți place. Guvernul, nominalizarea se face de către prim-ministru. Prim-ministrul este responsabil de activitatea Guvernului. Dacă lăsăm președintele să spună cu ce ministru este de acord, mâine-poimâine putem să avem surpriza că desemnează un ministru care să fie și acceptat.

(…)

Președintele poate jigni foarte ușor o femeie, ceea ce nu este normal. Nu am cerut și nu o să cer niciodată un tratament aparte pentru că sunt femeie prim-ministru. Nu este normal ca președintele să ceară de șapte ori demisia fără argumente solide, care să argumenteze acest lucru.”, a arătat premierul Dăncilă.

Întrebată care sunt prioritățile pe care le are pentru anul 2019, Dîncilă a arătat că, pe plan intern, își dorește aplicarea programului de guvernare: „Dacă în 2018 pentru noi o prioritate a fost creșterea nivelului de trai al românilor, acest lucru îl vom continua și în 2019, dar important este să avem cât mai multe investiții. Pentru mine important este să încep o autostradă, să pot să atrag fonduri europene, să atrag cât mai mulți investitori în România. Aș dori ca anul 2019 să fie un an al investițiilor.

Și în 2018 s-au făcut investiții, nu suficiente, sunt conștientă. Acuzați mereu că nu luăm fonduri europene, că nu acordăm suficientă atenție fondurilor europene. Parteneriatul public-privat nu exclude preluarea, atragerea de fonduri europene, nu exclude investițiile de la bugetul de stat. 25% spuneți dumneavoastră, gândiți-vă de la ce procent am plecat. Vreau să vă asigur că nu avem dezangajare nici măcar un euro, am reușit ca într-un an de zile să recuperăm ceea ce nu a fost atras de fonduri europene și să venim cu proiecte astfel încât să nu avem nicio dezangajare. Ne-am propus acest target pentru că, chiar dacă suntem ambițioși, trebuie să fim și realiști, pentru că sunt proceduri greoaie. Sper să avem fonduri europene mult mai multe și să putem combina fondurile europene cu parteneriatul public-privat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday