“Aceste declarații nu sunt doar un atac asupra guvernului maghiar ales democratic, dar sunt jignitoare pentru Ungaria și poporul maghiar. Primul este greșit, cel de-al doilea este inacceptabil”, spune Viktor Orban.

Totodată, premierul maghiar spune că a decis să întrerupă unilateral contactele cu Vera Jourova. Solicitarea lui Orban vine și în contextul în care Comisia se pregătește să lanseze astăzi un audit al performanței tuturor celor 27 de state membre, inclusiv în ceea ce privește independența justiției, corupției și libertății presei, pe care guvernul de la Budapesta este acuzat că le încalcă frecvent. 

De asemenea, săptămâna aceasta statele membre vor discuta propunerea de a condiționa alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Germania a cerut un sistem mai ferm de condiționare a banilor europeni de respectarea statului de drept, care vizează inclusiv fondurile de redresare după pandemie. Ungaria a anunțat deja că își va exercita dreptul de veto pe această propunere.

Pe de altă parte, Ungaria și Polonia au anunțat un plan de înființare a propriei instituții de evaluare a statului de drept în statele membre ale UE. 

Surse alternative: Financial Times, Kormany

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday