Austria cere lămuriri clare Germaniei, cu privire la dezvăluirile din presă care arată că forțele germane externe ar fi spionat politicieni, organizații internaționale și companii de pe teritoriul austriac.

Între 1999 și 2006, Serviciul Federal de informații BND al Germaniei a spionat o listă de aproximativ 2.000 de ține, printre care instituții politice, organizații internaționale, bănci, companii și producători de arme din Austria, a declarat ziarul Der Standard și săptămânalul Profil.

“Nu trebuie să existe o astfel de situație între statele prietenoase”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz la o conferință de presă de la Viena, la care a participat și președintele Austriei, Alexander van der Bellen.

“Dorința noastră este, desigur, să știm cine a fost monitorizat, când a fost încheiată supravegherea și bineînțeles că vrem să avem certitudinea că a fost oprită”, a spus Kurz.

Acuzațiile potrivit cărora serviciile de informații ale Germaniei au ajutat americanii să spioneze oficialitățile și firmele europene au fost prezentate inițial în 2014, iar Austria a depus o plângere legală un an mai târziu.

“Suntem încrezători că Germania este dispusă să clarifice acuzațiile și să creeze transparență”, a spus el, adăugând că în prezent nu există niciun indiciu că spionajul a continuat și după 2006. Der Standard și Profil au afirmat că informațiile lor se bazează pe dosarele BND, pe care le-au obținut de la o sursă germană.

Printre cele 2000 de obiective spionate, ar fi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) sau Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), precum și ministerele austriece, băncile, companiile și agenția de știri APA.


https://www.reuters.com/article/us-austria-germany-spying/austria-calls-on-germany-to-clarify-spying-allegations-idUSKBN1JC0RU

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday