Kamala Harris și Klaus Iohannis au susținut o conferință de presă comună, la finalul întâlnirii de la Cotroceni pe tema provocărilor generate de războiul din Ucraina. Aceasta a fost prima vizită a unui vicepreședinte american în România din ultimii opt ani. 

Vicepreședintele SUA a subliniat sprijinul SUA pentru apărarea NATO și a transmis un mesaj de mulțumire românilor pentru mobilizarea în problema refugiaților ucraineni. Kamala Harris a afirmat și că “legat de ce s-ar putea întâmpla, de comportamentul lui Putin, vreau să știți că noi suntem foarte fermi. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.

Președintele României a reiterat faptul că “NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat” și a afirmat că “doamna vicepreşedinte a reconfirmat angajamentul faţă de aplicarea Art. 5 din Tratatul NATO”. Iohannis a vorbit și despre nevoia de independență a Europei față de gazul rusesc. A adăugat faptul că “nu avem date că România ar fi țintită prin vreo agresiune”.

În ceea ce privește ofensiva Rusiei, președintele a afirmat: Rusia și-a început atacul împotriva Ucrainei din sud, din zona Mării Negre. Este un scenariu despre care noi am avertizat în ultimii ani. România are 650 kilometri de graniță cu Ucraina, cea mai lungă graniță. Suntem îngrijorați în ceea ce privește flancul estic și de aceea lucrăm tocmai pentru a consolida flancul de est”.

Principalele declarații

Kamala Harris: 

 • Mulțumesc pentru prietenia dumneavoastră. Aș vrea să mulțumesc poporului român din partea SUA. Sub conducerea președintelui Iohannis, România a fost extraordinară prin generozitatea și curajul pe care le-a arătat.
 • Am văzut felul în care ați primit refugiați și ați dovedit atât de mult curaj.
 • Am discutat astăzi cu președintele să reîntărim parteneriatul nostru. Am spus de multe ori, mulțumim pentru rolul de leadership al președintelui.
 • Angajamentul SUA față de Articolul 5 este absolut ferm. Noi luăm foarte în serios acest lucru și suntem gata să acționăm și înțelegem că un atac împotriva unui stat NATO este un atac asupra întregii Alianțe. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.
 • Reîntăresc acest angajament și mulțumesc poporului român. Puterea alianței este acum mai mare decât oricând și include angajamentul nostru să respectăm, să apărăm principiile noastre, integritatea teritorială a țărilor independente, în acest caz Ucraina.
 • Tot ce trebuie să facem în fața războiului lui Putin este să demonstrăm angajamentul SUA. Pentru asta am trimis recent batalionul striker de 1000 militari. 2000 de militari sunt gata să apere flancul estic al alianței. Am reîntărit acțiunile noastre de descurajare și apărare colectivă. 
 • Am întreprins o acțiune comună de 13,6 miliarde de dolari ajutor pentru Ucraina. Am fost foarte emoționată de informațiile în legătură cu refugiații din Ucraina și referitor la problemele pe care le întâmpină. SUA și România vor face tot ce este necesar pentru a pune resurse în rezistența umanitară.
 • În plus față de 53 de milioane de dolari, se va mai aproba un pachet de 4 miliarde de dolari în fonduri pentru asistență militară. România a fost un centru al acestei asistențe și asta este un alt motiv pentru care sunt aici, pentru a mulțumi președintelui și poporului român pentru că ați primit zeci de mii de refugiați.
 • Este o relație puternică care durează și care este scoasă în evidență în acest moment și va continua în anii ce urmează. Mulțumesc domnului președinte și poporului frumos pentru toate lucrurile pe care le faceți.
 • Există informații că războiul s-ar extinde spre România și Moldova? Trebuie să repet tot timpul că SUA sunt angajate în prietenia și dedicarea pentru România. Acest angajament cu trupe pentru România, cel mai recent, forțele batalionului Striker. Așa cum știm cu toții, este o situație dinamică, iar tot timpul evaluăm situația care există în ceea ce privește ce s-ar putea întâmpla în comportamentul lui Putin. Noi suntem foarte fermi și este clar ca membrii NATO că un atac împotriva unei țări este un atac împotriva tuturor.
 • Legat de vulnerabilitatea din zonă, ne dăm seama de locul geografic al României și al celorlalți aliați din flancul estic și de aceea în ultimele câteva săptămâni am sporit sprijinul nostru. Legat de acțiunile lui Putin, este dureros să te uiți la aceste lucruri. Suferă oameni nevinovați în Ucraina care nu vor decât să trăiască în țara lor și vor să stea la ei acasă, să vorbească limba lor.

Klaus Iohannis:

 • Doamna Harris a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru Articolul 5 din tratatul NATO. Articolul 5 cuprinde esența și spiritul NATO și garantează că orice încercare de afectare a securității unui stat NATO va primi un răspuns ferm și prompt al întregii alianțe.
 • NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat inclusiv a României. Este un scenariu pe care dorim să îl evităm, dar noi, ca aliați, nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă.
 • Fiecare cetățean poate rămâne liniștit în ceea ce privește siguranța sa și a familiei sale. Am mulțumit pentru creșterea prezenței forțelor militare americane în România.
 • Securitatea începe acasă, și de aceea am luat recent decizia de a crește la 2,5% costurile pentru apărare. Am stabilit să cooperăm pentru a continua măsurile de descurajare pe flancul estic, cu accent pe regiunea Mării Negre.
 • Este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă NATO pe teritoriul României. Devine necesară regândirea posturii NATO pe flancul estic având în vedere că circumstanțele pe flancul estic sunt complet diferite de cum erau inițial.
 • România și SUA alături de alte state au acordat ajutor pe multiple paliere Ucrainei și poporului său care luptă cu hotărâre și curaj. Am facilitat în Suceava un hub cu rolul de a colecta și transporta donațiile internaționale pentru cetățenii ucraineni. Am invitat și SUA să sprijine activitatea acestui centru.
 • Am discutat și despre sprijinul necesar pentru Republica Moldova, având în vedere situația unică a numărului mare de migranți. Am analizat și perspectivele securității energetice. Am fost de acord că această criză poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la independența față de energia din Rusia prin investiții în energie regenerabilă.
 • Pot să subliniez că nu avem date că România ar fi țintită printr-o agresiune. Este foarte clar că această acțiune a Rusiei, acest război împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar și acesta este unitatea NATO și hotărârea aliaților de a sta împreună.

Anterior, joi, vicepreședintele american a efectuat o vizită în Polonia, unde s-a întâlnit cu președintele Andrzej Duda. În conferința comună, Kamala Harris a reafirmat sprijinul SUA pentru aliații săi și pentru apărarea spațiului NATO.

Prezența Vicepreședintelui Kamala Harris în România reconfirmă soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și angajamentul ferm al Statelor Unite de a susține securitatea României și a aliaților NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea Administrației americane pentru abordarea responsabilă și implicată a țării noastre în contextul amenințărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse, precum și în gestionarea fluxurilor de refugiați de la granițe și acordarea de asistență umanitară”, a transmis anterior Administrația Prezidențială.

Foto: Inquam / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday