Maros Sefcovic, vicepreședintele pentru Energie al Comisiei Europene, a declarat că guvernele din fostele state comuniste se vor confrunta cu presiuni bugetare din partea Bruxelles-ului, în situația în care nu vor respecta normele privind independența justiției, arată Reuters

Având în vedere propunerile Comisiei de a întări legăturile dintre finanțare și normele democratice în următorul buget al UE, Sefcovic a declarat că acei „contribuabili net”, din care fac parte în principal cele mai bogate țări din vestul UE, și-au exprimat clar cererea de controale și mai strânse, arată sursa citată.

„Dacă doriți să cheltuiți banii contribuabililor europeni, atunci ar trebui să existe o garanție de 100% că fondurile sunt supravegheate în mod corespunzător, că aveți instanțe independente, că aveți auditori independenți și că aveți un sistem judiciar independent care controlează modul în care acești bani sunt folosiți”, a spus acesta, citat de Reuters.

Sefcovic se anunță a fi candidatul central-stâng care ar putea să îl înlocuiască anul viitor pe Jean-Claude Juncker în funcția de președinte al Comisiei Europene, scrie Reuters. Acesta a arătat că prioritatea sa va fi intensificarea dialogului cu Ungaria și Polonia asupra schimbărilor constituționale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday