„Cu toții realizăm că în cazul unui veto polonez sau maghiar, ar exista un buget provizoriu care, spre deosebire de unele voci din dezbaterea publică poloneză, nu ar fi bun pentru Polonia și nu ar fi bun pentru toate celelalte 26 de state membre”, a spus vicepremierul polonez.

Polonia și Ungaria sunt țări sunt vizate de investigații UE pentru subminarea independenței justiției, a presei și a ONG-urilor. În acest sens, analiștii așteaptă și o reacție din partea premierului maghiar Viktor Orban.

Jaroslaw Gowin a cerut din partea Consiliului European “o declarație clară” care să sublinieze faptul că regula condiționării fondurilor de statul de drept ”nu va fi folosită pentru a exercita presiuni asupra statelor membre individuale în alte domenii decât utilizarea fondurilor europene”.

Reamintim, pe data de 16 noiembrie, Ungaria și Polonia au blocat prin veto adoptarea bugetului UE pentru perioada 2021-2027 și a fondului de redresare post-pandemie, nemulțumite de clauza care condiționează accesul la bani de respectarea statului de drept. Premierii Ungariei și Poloniei au solicitat săptămâna trecută “modificări substanțiale” la proiectul de ratificare a pachetului bugetar. 

Fără un acord în această lună, UE va începe un nou an fără un buget formal pentru prima dată în peste 30 de ani. Acest lucru va duce la pierderea a zeci de miliarde de euro pentru politici precum schimbările climatice, migrație și schema educațională Erasmus.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday