Vicepremierul Dan Barna a anunțat că, în cadrul coaliției guvernamentale, a fost discutată adoptarea mai multor măsuri pentru stimularea vaccinării în mediul rural. Printre acestea se numără posibilitatea organizării unor loterii cu câștiguri în utilaje agricole, vouchere, bonuri, tichete, însă nu acordarea de bani. Barna a mai spus că s-a mai discutat, pentru a preveni un val patru al pandemiei, varianta condiționării accesului la servicii neesențiale, cum ar fi accesul la mall, de vaccinare.

Premierul Florin Cîțu spune că încă nu a fost luată o decizie finală în acest sens. ”Nu s-a luat nicio decizie și nu e bine să aruncăm în spațiul public astfel de informații. Să vedem înainte toate propunerile pe masă și apoi vedem ce decizii luăm”, a precizat premierul.

Principalele declarații ale vicepremierului Dan Barna:

  • Am discutat chiar în ședința de coaliție acest subiect și e clar că trebuie să venim cu măsuri de a continua să încurajăm și să susținem campania de vaccinare. Probabil valul 4 va avea efect.
  • Sunt două tipuri de măsuri: de încurajare a vaccinării, dar și pentru cadre medicale, pentru accesul la servicii neesențiale, să fie condiționată de vaccinare. Mersul la mall, de pildă, să fie condiționat de vaccinare.
  • Dacă nu reușim să creștem procentul de vaccinare, vom avea cu toții probleme. Gândim toate variantele să convingem oamenii din mediul rural să se vaccineze. Se discută diverse variante de vouchere, stimulente, bonuri, tichete, nu bani direct. S-a discutat și posibilitatea unei loterii în utilaje agricole.
  • Vaccinarea e singura soluție, nu avem altă șansă.

De la începutul campaniei naționale de vaccinare și până în prezent, în România au fost vaccinate 4.918.657 de persoane, dintre care 4.762.837 cu schema completă. Conform datelor ECDC, cu 30% din populația eligibilă vaccinată complet, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, înaintea Bulgariei (16,5%).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday