Sistemul de 78 de porți (bariera Mose), construit pentru a bloca accesul apei în oraș atunci când este depășit nivelul de 130 de centimetri, necesită 48 de ore pentru a fi pus în funcțiune. Bariera face față unui nivel al apei de până la trei metri.

Deși meteorologii au prognozat ploi, au precizat că nivelul apei nu va depăși 120 de centimetri în Veneția. Cu toate acestea, precipitațiile au fost mult mai bogate și valurile au fost alimentate de vânturile puternice care suflă în zonă (sirroco).

Luigi Brugnaro, primarul Veneției, a scris pe Twitter că vremea s-a înrăutățit din senin, iar apa a atins un nivel de 145 de centimetri marți. A cerut noi protocoale care să permită activarea barierei Mose.

Centrul Meteorologic local a explicat că apa va scădea astăzi până la 120 de centimetri, dar va reveni joi la 135.

De când se fac măsurătorile, nivelul apei a depășit de 24 de ori pragul de siguranță de 140 de centimetri. 15 dintre aceste depășiri au fost înregistrate în ultimii 20 de ani, ultima dată în noiembrie. Sistemul de bariere Mose a fost proiectat încă din 1984, dar construcția sa a început în 2003, fiind întârziată din cauza corupției în administrația italiană. Primele teste au fost făcute în iulie, iar sistemul de porți a fost activat pentru prima dată în octombrie.

Surse: Reuters, The Guardian, BFM TV.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday