Inflația, blocajele pe lanțul de aprovizionare, creșterea cazurilor de coronavirus în unele țări și o penurie continuă de cipuri sunt doar câteva dintre problemele care afectează industria auto din regiune, care a înregistrat acum 12 luni consecutive de scădere.

Europa a înregistrat în iunie cel mai mic număr de mașini noi de pasageri înmatriculate după anul 1996. S-au vândut circa 900 de mii de vehicule, iar unii producători au înregistrat scăderii a vânzărilor de aproape 50%, potrivit datelor publicate vineri de asociația auto europeană și preluate de Reuters.

Principalii producători de automobile, de la BMW la Stellantis, au raportat în ultimele săptămâni o scădere a vânzărilor la nivel global, înaintea publicării rezultatelor din al doilea trimestru. Toate cele patru piețe majore ale Uniunii Europene au raportat o scădere a înmatriculărilor de mașini. Germania a înregistrat cea mai puternică scădere în iunie (-18,1%), urmată de Italia (-15,0%) și Franța (-14,2%). Spania, pe de altă parte, a înregistrat o scădere mai modestă (-7,8%).

În iunie, grupul Volkswagen a fost cel mai afectat producător de automobile, cu vânzări cu aproape un sfert mai mici decât în aceeași lună a anului trecut. Dar pentru prima jumătate a anului, Stellantis a înregistrat cea mai mare scădere de până acum, de 21,1%.

Printre producătorii mai mici, înmatriculări de mașini Volvo noi au scăzut cu 47,9% în iunie și cu 28,5% în prima jumătate a anului, în timp ce Jaguar Land Group a înregistrat o scădere mai mică în iunie, de 13,2%.

În prima jumătate a anului 2022, înmatriculările de mașini noi în UE s-au redus cu 14,0% față de un an mai devreme, totalizând aproximativ 4,6 milioane de unități. Toate piețele majore din regiune au înregistrat scăderi de două cifre: Italia (-22,7%), Franța (-16,3%), Germania (-11,0%) și Spania (-10,7%).

Surse: ACEA, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday