Coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că este foarte probabil ca din septembrie să fie administrată doza a treia pentru personalul medical, pentru persoanele cu boli cronice și pentru cele care au peste 65 de ani. Totuși, persoanele care au trecut prin boală și au beneficiat și de două doze de vaccin nu vor mai primi a treia doză.

INSP a raportat pentru săptămâna 19-25 iulie 26 de cazuri noi de infectare cu varianta Delta (indiană) a coronavirusului și 17 cu Alpha (britanică). În acest interval, au fost realizate 44 de operații de secvențiere a probelor prelevate de la persoane depistate pozitiv, dintre care 43 au fost confirmate cu variante care determină îngrijorare (VOC).

Până acum au fost depistate 127 de cazuri de infectare cu tulpina Delta în România. 64 dintre cazuri au constituit 28 de focare, răspândite în județele Argeș (patru focare), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (5), Ilfov (4), Iași (5), Olt (1), Teleorman (1), și București (șase focare).

În această perioadă, cinci persoane infectate cu varianta Delta au decedat. Niciuna dintre acestea nu era vaccinată:

  • femeie în vârstă de 72 de ani, din jud. Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2;
  • Bărbat în vârstă de 62 de ani, din jud. Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
  • bărbat în vârstă de 35 de ani, din jud. Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta;
  • femeie în vârstă de 90 de ani, din jud. Iași, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz secundar);
  • bărbat în vârstă de 56 de ani, din jud.Olt, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz index).

În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta”, subliniază Institutul Național de Sănătate Publică.

La nivel european, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) estimează că, dacă la început de august 70% din cazurile noi vor fi cauzate de varianta Delta, până la finalul verii, preponderența acesteia la nivel european va ajunge la 90%.

Totuși, prevalența tulpinii Delta este în acest moment foarte diferită în țările UE și asociate:

  • Mai mare de 90% în Regatul Unit ;
  • Mai mare de 50% în Irlanda, Portugalia, Germania, Belgia, Danemarca, Slovenia, Estonia;
  • Între 25 – 50% în Franța, Olanda, Italia, Grecia, Cehia, Slovacia;
  • Între 5 – 15% în România, Norvegia, Letonia;
  • Mai mică de 5% în Polonia, Ungaria, Bulgaria.

Conform statisticilor, deși numărul de cazuri noi pe zi a crescut la aproximativ 75% din valul anterior, numărul persoanelor care se îmbolnăvesc este la 10% comparativ cu valul anterior, iar decese sunt la 3.3% față de nivelul valului anterior.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday